НОВИНИ

Прекратява ли Турция споразумението си с България за реадмисия?

Неофициална информация на "24 часа", че Турция възнамерява да спре споразумението си с България за обратно връщане на нелегални мигранти, стана повод за коментари на премиера Бойко Борисов и на депутати в парламента. Според публикацията, Турция спира споразумението заради отказа на България да участва в обща черноморска флота в рамките на НАТО между Украйна, Румъния, Турция и България.

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
11:52, 16.06.2016
Чете се за: 00:49 мин.
У нас

Премиерът Бойко Борисов заяви, че няма официална информация за това от Анкара. Борисов не пожела да обвързва българския отказ от обща флота с все още непотвърденото решение на турския президент Реджеп Таийп Ердоган за връщане на бежанци.

Според "24 часа" Турция вече е спряла прилагането на споразумението и има отказани 200 молби за връщане на мигранти. Бойко Борисов потвърди тази част от информацията. На 5-ти май България и Турция подписаха допълнителен протокол към споразумението за реадмисия с Европейския съюз. Документът урежда процедурите, по които да бъдат връщани нелегални мигранти не само от двете държави, но и от трети страни.

Споразумението влезе в сила от 1 -ви юни.

Бойко Борисов, министър-председател на България: Изведнъж почнах да чувам, че се говори за флотилия, флотилия означа да присъединим българските кораби и румънските кораби към турските, защото има такова споразумение от преди много години, а аз искам да виждам в Черно море лодки платноходи, яхти туристи, искам мир и любов, не искам на курортите ми да се разхождат военни фрегати. Другото вече е пряко отиване към военен конфликт, защото тези които са ястребите не виждам дали ще си пратят синовете там. Исторически няма как страната ни да бъде нападната от Русия. Те имат друг тип действия на територията на страната, предимно икономически и са били и срещу мен, но с ракети и танкове съм убеден, че нямат такива идеи.

Новината стана повод за коментари и в парламента. Вижте ги във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
АБВ организира дискусия за състоянието на здравеопазването
АБВ организира дискусия за състоянието на здравеопазването
Тролей 86 във Варна - отново в движение
Тролей 86 във Варна - отново в движение