НОВИНИ

Столична община предлага различни часове за "София прайд"

Промяна на часовете на "София прайд" и протеста срещу шествието на хората с различна сексуална ориентация, предлагат от Столичната община. Целта е да се предотвратят евентуални сблъсъци. Двете събития, които ще се проведат тази събота имат пресечна точка в центъра на София. Началникът на "Охранителна полиция" съобщи пред БНТ, че са взети превантивни мерки. Патриарх Неофит се обяви срещу "София прайд", който тази година съвпада със Задушница.

bnt avatar logo
от БНТ
11:04, 16.06.2016 (извънредно)
Чете се за: 00:43 мин.
У нас

Организаторите и на двете събития са поискали разрешение от общината миналия месец. Преди дни стана ясно, че парадът и протестът имат пресечна точка.

Моника Писанкънева - организатор: "Не е желателно да излагаме на риск тези хора със засичане на маршрутите на едно контра шествие. Можеше по-рано да се съгласува от страна на Столична община - маршрутите на двете шествия, да се разговаря с организаторите".

От общината обясниха, че на 18 юни в София има над 20 събития. Съгласувателната процедура отнемала време, затова помолили организаторите на парада да тръгнат с 30 минути по-рано, а на протеста с 30 минути по-късно от предвиденото.

Марияна Найденова - директор "Сигурност", СО: "За да се получи съвсем със сигурност разминаване във времето".

Организаторите на "София прайд" твърдят, че вече е късно да променят програмата на шествието и ще разчитат на помощ от полицията. Оттам съобщиха, че около пресечната тока на парада и шествието ще има буферни зони.

3 дни преди шествието, от Светия синод разпространиха позицията на Патриарх Неофит. "Като се отнасяме с пастирска загриженост, отговорност и любов към хората с хомосексуални наклонности, както към всички чеда на Българската православна църква и целия български народ, решително се противопоставяме на опитите да се представи и наложи греховната тенденция като норма в нашето общество, като повод за гордост и пример за подражание", се казва в обръщението на патриарх Неофит.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Възстановена паметна плоча в Русе
Възстановена паметна плоча в Русе
Саркози е за вдигане на санкциите срещу Русия
Саркози е за вдигане на санкциите срещу Русия