НОВИНИ

Симеон Дянков: Около 70 000 души са напуснали Северна България за минала година

Бившият министър на финансите заяви в "Денят започва", че трябва да се акцентира върху икономически политики за регионите, особено в Северна България. Той заяви, че без магистрала "Хемус" Северна България не може да се развие добре и според него, ако сегашното правителство не направи успешни стъпки за магистралата, за него то ще бъде неуспешно правителство. Дянков коментира още как ще се отрази евентуалното излизане на Великобритания от ЕС и бъдещата енергийна диверсификация на Балканите.

bnt avatar logo
от БНТ
08:45, 16.06.2016
Чете се за: 01:04 мин.
У нас

Дянков цитира данни на Националния Статистически Институт за миналата година, според които около 40 000 души, предимно млади хора са напуснали градовете в Северна България и са дошли в София, а общо 35 хиляди от там са излезли извън България. Т.е. около 70 хиляди души са напуснали Северна България само за миналата година.

По думите на бившия финансов министър без магистрала "Хемус" Северна България не може да се развие добре.

За него голяма част от българите в регионите страдат от факта, че децата и младите хора отиват да работят и учат в ЕС. Този проблем трябва да се реши като се направят икономически политики за регионите, извън това да се използват евросредства и развитие на инфраструктурата. Трябва правителството да види какво може да се направи в регионалните икономики особено на Северна България.

Дянков коментира и евентуалното излизане на Великобритания от Европейския съюз, което според него ще намали икономическия растеж, но не дотолкова, доколкото говори британското правителство или анализаторите.

"Ще има известно намаляване и в английската икономика и в европейската. Основният проблем обаче ще бъде по-скоро политически, защото Европа последните 60-65 години години се е развивала на базата на все по-разширен пазар и изведнъж втората най-голяма икономика - Великобритания дава близо 18 процента от общия икономически ръст и развитие в Европа, казва - изглежда, че на нас това не ни е интересно, ние излизаме от ЕС. Това ще даде доста дългосрочно и негативно отношение към ЕС", каза Дянков.

Досега няма такъв прецедент и не се знае как точно ще стане този процес, но поне две три години ще са необходими, за да се изясни процедурния път по който ще стане. "Това ще бъдат две-три години на много силна нестабилност и икономическа, и политическа", каза Дянков. Той все пак се надява, че здравомислещите хора във Великобритания ще са достатъчни, за да се отхвърли излизането от ЕС.

Можете да видите във видеото целия разговор със Симеон Дянков в студиото на "Денят започва"


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започва Международният икономически форум в Санкт Петербург
Започва Международният икономически форум в Санкт Петербург
Патриарх Неофит: София прайд е натрапвана пропаганда
Патриарх Неофит: "София прайд" е натрапвана пропаганда