НОВИНИ

Сливат общинските болници в Пловдив?

Сливането на двете общински болници в едно лечебно заведение обмисля местната власт на Пловдив. Причината е влошеното финансово състояние на болница „Свети Мина”, която буквално е на ръба на несъстоятелността, обясняват експерти. Идеята е другото общинско заведение „Свети Пантелеймон” да погълне непечелившото.

bnt avatar logo
от Николай Райшинов
21:30, 15.06.2016
Чете се за: 00:41 мин.
У нас

Има сериозен риск Първа градска болница в Пловдив да не може да плаща на лекарите и сестрите, твърдят от Общината. Стойностите на договорените със Здравната каса клинични пътеки не са достатъчни дори само за покриването на фонд "Работна заплата".

Розалин Петков, заместник-кмет на Пловдив: "Мнението на Общината е, че трябва да вървим към вливане на двете болници, но същевременно Общината трябва да отдели още средства за покриване на старите задължения на „Свети Мина”. Има опасност, ако двете се влеят, при това положение, да потънат и двете болници."

Общинският съвет на Пловдив вече гласува финансова помощ от един милион лева, но кризата в болница „Свети Мина” продължава. Слухът за ликвидация сериозно притеснява служителите в нея.

Флора Димитрова, акушерка в МБАЛ „Свети Мина” – Пловдив: "Внася огромно напрежение сред работещите – от най-ниското до най-високото ниво. Демотивира хората, започва отлив, хората започват да си търсят работа на други работни места. По този начин ние няма да можем да осъществим точките на спасителния план, който беше набелязан и беше добър според мен.

Предстоят срещи с директорите на двете лечебни заведения. От Общината увериха, че засега обединяването им е само идея.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Германският външен министър предупреди за опасност от разпадане на ЕС
Германският външен министър предупреди за опасност от разпадане на ЕС
Опра Уинфри издава готварска книга
Опра Уинфри издава готварска книга