НОВИНИ

Няма опасност от наводнение в района на язовир Рогозен

Безсънна вечер за врачанските общини Хайредин и Мизия. Снощи преливника на язовир Рогозен - 1 се разруши и беше обявено частично бедствено положение. Екипи на Пожарна безопасност и защита на населението от Враца, Монтана и София работят по отводняването на язовира.

Николай Минков
от Николай Минков Мария Чернева
20:19, 08.05.2016
Чете се за: 01:57 мин.
У нас

Няма опасност от наводнение в района на язовир Рогозен, каза за "По света и у нас" кметът на Хареден Тодор Алексиев.

Тодор Алексиев, кмет на село Хайредин: На този етап хората могат да бъдат спокойни. Обстановката се нормализира нивото на водата в язовира спада, така че хорат могат да бъдат спокойни. Въпреки това действията на аварийните групи продължават, все още се изпомва водата от язовира.

Придошлите от дъждовете води отнесли бетонния преливник на язовир Рогозен. А бетонният преливник дава възможност за контролирано изпускане на водата в случай на нужда. Без тази застраховка, къщите наоколо са в непрекъснат риск от заливане.

И всички от село Бързина и Ботево били предупредени за опасността, а част от жителите евакуирани. Въпреки че по време на голямото наводнение на Мизия и Бързина беше под вода, някои рискуваха и останаха.

Илия: Останах щото... не знам. Не ме е било страх сигурно.
Росица Тодорова: Викаха ни те тука, дойдождахме и казаха засега нямало место. Къде ще ви денем у Хареден, връщайте се, ако има нещо ще ви се обадим. И ние се върнахме аз живеем с дъщеря ми.
Цветан Димитров: Ами тука си бех, щото имам много животни и нямаше как да ги оставя и дежурихме така. Институциите се намешаха много добре и се предотврати големо бедствие.

За да спре рушенето на преливника, от гражданска защита включиха хидромоторни помпи с голям дебит да източват водата. А колона от самосвали изсипваха стотици тонове скална маса да затворят пробива.

;

Аварийните работи бяха инспектирани лично от вътрешния министър.

Румяна Бъчварова - министър на вътрешните работи: Опасна е ситуацията и правилно. Макар че е тъмно гледам, че на правилните места, по правилния начин се действа. Нещо повече това което е най-важното, че са взети мерки за хората, предупредени са и тези, които са в непосредствен риск са евакуирани.

А тази ситуация, оказва се, е била предизвестена. Инспекция още в началото на годината установява проблеми с преливника.

Калин Янков - гл. директор "Надзор на Язовирнит естени": Направено е предписание.
Румяна Бъчварова: Към кмета?
Янков: Към собственика
Бъчварова: А кой е собственикът?
Янков: Кметът. Направено е предписание язовирът да бъде изпразнен до мъртъв обем, т.е. тука да няма вода. Но това не е свързано само с този язовир. То е свързано и с двата язовира, които са свързани над него които в момента преливат и които захранват този язовир с вода. Но в момента аз гарантирам, че опасност за населението няма.

Изпомпването на водата от язовира днес продължи цял ден.

Гл. Инспектор Кирил Василев - Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", Враца: 2 помпи работят до 100 хиляди литра в минута достигаме дебит в рамките на деня ще достигнем може би до кота преливник.
Инспектор Даниел Милков - регионална дирекция "Пожарна безопасности защита на населението", Враца: Разпоредено е да се източи напълно язовира т.е. до кота мъртъв обем. След това вече предстоят процедури изготвяне на проект за пълен ремонт на преливника на язовира. Не за ремонт, а за премахването въобще на язовира молят местните.
Христо Даков: Този язовир, откровен оказано, тоя язовир е ненужен на никому. Честно казано ненужен. И тия господа дето са по меките столове, там в София нека... трябва да си чукнат малко главите и да разберат язовира ли е важен или хората са важни. Знаеш ли колко хорица сме тука покрай реката. Това ще ни помете... а, бе как сме тука и е чистичко... няма да има помен ни от къщи, ни от нищо.

Споменът от голямото наводнение преди две години е още пресен и не дава мира на никого тук.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нови дигитални архиви
Нови дигитални архиви
Раднево остава в протестна готовност
Раднево остава в протестна готовност