НОВИНИ

Премиерът на Чехия се отказва от имунитета си, за да бъде разпитан

Чешкият премиер Андрей Бабиш поиска от депутатите да снемат парламентарния му имунитет, за да може да бъде разследван по сигнали за измама в момент, когато се бори да спечели подкрепа за своето правителство на малцинството, предаде Ройтерс.

bnt avatar logo
от БТА
10:53, 16.01.2018
Чете се за: 00:29 мин.
По света
премиерът чехия отказва имунитета разпитан

Полицията разследва дали Бабиш, който е вторият най-богат човек в Чехия, е получил незаконно субсидия от ЕС в размер на 2 милиона евро преди едно десетилетие чрез скриване на информация, че е собственик на ферма и на конферентен център. Бабиш отрича да е нарушил закона.
Премиерът отправи молбата си преди да се яви на изслушване в парламентарна комисия, на което ще се реши дали да се препоръча снемане на имунитета му.

Парламентът също така ще възобнови дебатите по вот на доверие на еднопартийното правителство на Бабиш, чиято партия "Действие на недоволните граждани 2011" (АНО) има 78 от 200 депутатски места. Очаква се той да загуби вота, тъй като повечето други партии смятат, че не може ръководителят на правителството да е подследствен.

Бабиш увери, че неговата молба да бъде снет имунитетът му няма връзка с гласуването на доверие на кабинета му, отбелязва ТАСС, позовавайки се на чешката държавна агенция ЧТК.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Центърът за кариерно ориентиране в Кюстендил ще продължи да работи
Центърът за кариерно ориентиране в Кюстендил ще продължи да работи
Над 1100 машини обработват пътните настилки
Над 1100 машини обработват пътните настилки