НОВИНИ

Президентът Плевнелиев определи мандата си като труден, но успешен

Президентът Плевнелиев предупреди, че има опасност предстоящото председателство на България на Евросъюза да бъде отнето, ако някой в страната работи за разделение в Европейския съюз. Той определи мандата си като труден, но достоен и успешен.

Вера Александрова
от Вера Александрова
17:23, 18.01.2017
Чете се за: 01:58 мин.
У нас

Следващите години светът ще бъде в тежка фаза на развитие, което крие големи рискове и за нашата страна, прогнозира Росен Плевнелиев. Предупреди за геополитически провал, ако България промени курса на активното членство в ЕС и НАТО. Изрази опасение, че ако се случи нещо такова, страната ни може да загуби председателството на ЕС в началото на следващата година.

Росен Плевнелиев: "Това ще бъде национален срам, но може да се случи, ако България работи за разделение в ЕС. Има риск от непризнаване на изборните резултати, ако има съмнения в интегритета и независимостта на служебното правителство".

Президентът заяви, че ще продължи да работи страната ни да следва евроатлантическия път.

Росен Плевнелиев: "Ще следя България да не бъде отклонена от правия път. Казах и повтарям - ще бъда готов да отида и на барикадата, ако е поставен под въпрос демократичният и евроатлантическият път на България".

Плевнелиев отново поясни, че по отношение на Русия, критики му са насочени само към политиката на президента Путин.

Росен Плевнелиев: "Това, че аз съм първият демократично избран български президент, който системно и категорично се противопоставя на руския президент в никакъв случай не ме прави ястреб, а ме прави политик и гражданин с позиция. Правя голяма разлика между руския народ и руския президент, между Кремъл и Русия, обичам Русия, но не одобрявам водената от руския президент политика".

Две служебни правителства, две вълни на масови граждански протести, силно геополитическо противопоставяне в региона и по света, рекорден брой бежанци, терористични атаки. Така обобщи картината за изминалите пет години Росен Плевнелиев. Като най-труден момент от мандата си определи кризата през февруари 2013 година, когато след граждански протести, премиерът Бойко Борисов подаде оставка.

Росен Плевнелиев: "Тя промени моето президентство. Аз не очаквах, че министър-председателят ще подаде оставка така рязко... Бях оставен абсолютно сам в момент, в който навън в 27 града имаше стотици хиляди протестиращи срещу монополите. В този момент се опрях на гражданите, в този момент поканих всички - и тези, които освиркваха, и тези, които имаха идеи, и които бяха "за" и "против", и профсъюзите и работодателите - всеки, който има какво да каже. Седнахме заедно в президентската институция, минахме през кризата".
;

Плевнелиев напомни, че той е поставил въпроса и поискал отговори за олигархичния модел в икономиката и срастването на бизнес, политика и медии, когато страната беше изправена за първи път от 17 години пред банкова криза с фалита на КТБ.

Росен Плевнелиев: "Назначеното от мен правителство на Марин Райков въведе правила за прозрачност в управление на държавните пари, изцяло в интерес на българския народ, а не на олигарсите".

Росен Плевнелиев се гордее с това, че е единственият български политик, отговорил на въпроса "кой", поставян многократно от гражданските протести.

Росен Плевнелиев: "Попитайте останалите български политици, кой е виновен за най-скандалното назначение в държавата. Аз бях честен, излязох и отговорих на първия час".

Вицепрезидентът Маргарита Попова смята, че основен проблем за страната е разделението в обществото и насаждането на омраза и агресия. Смята, че усилията на следващите стопани в президентската институция трябва да бъдат насочени към преодоляване на този проблем. Подчерта, че независимо, че с Росен Плевнелиев са имали противоречия по някои въпроси, те са един екип.

Маргарита Попова, вицепрезидент: "Ние с президента влязохме заедно на 22 януари 2012 г. като екип и излизаме заедно като екип на 22 януари тази година".

И Плевнелиев, и Попова споделиха нещо лично, че след като излязат от президентската институция имат желание да се посветят повече на семействата си.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Оценката на политиците за мандата на президента Плевнелиев
Оценката на политиците за мандата на президента Плевнелиев
Варненският храм „Свети Атанасий“ празнува днес
Варненският храм „Свети Атанасий“ празнува днес