Президентът Румен Радев проведе консултации с Воля, ДПС и Обединените патриоти

Стабилност и пълен мандат в коалиция с ГЕРБ е пожелал на Обединените патриоти президентът Румен Радев на консултациите, които започнаха днес. Държавният глава проведе консултации с партия Воля, ДПС и Обединенинет патриоти. От Движението за права и свободи са представили позицията си, че системните партии трябва да имат обща управленска програма до края на българското председателство на Евросъюза. Партия Воля са уверили държавния глава, че ще подкрепят управляващата коалиция, ако изпълняват прoграмата си.

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
18:06, 24.04.2017
Чете се за: 01:09 мин.
У нас

Поздрави за смелостта за съставянето на правителство в коалиционен формат са получили Обединените патриоти от президентът Румен Радев. Според тях държавният глава е декларирал, че разбира отговорността, която поемат "патриотите".

Красимир Каракачанов - съпредседател на Обединени патриоти: Правителство, което да изкара 4-годишен мандат, защото за последните 8 години имаме 6 правителства - 3 служебни и три редовни, които не си изкарват мандата, запознахме, че амбиция на нашата коалиция е изкарване на пълен мандат.
Валери Симеонов - съпредседател на Обединени патриоти: Той заяви,че може да разчитаме на президентската институция във всяко добро и полезно за България начинание.

Обединените патриоти са впечатлени и от положителната оценката на президента за тях като европейски националистически формации.

Волен Сидеров - съпредседател на Обединени патриоти: Това наистина не се е случвало досега и аз се радвам, че имаме държавен глава, който оценява патриотичните идеи като положителни, а не като екзотика.

От ДПС са изразили несъгласието си от участието на патриотични партии в управлението. Според тях е редно системните партии да съставят програма за управление до края на председателството на ЕС, като са подчертали, че не държат да участват във властта. Обобщиха с примери от Европа, че радикализмите и националзмите увеличават своето влияние.

Мустафа Карадайъ -председател на ДПС: България не бива да прави изключение и ние изразихме нашата позиция, че под никаква форма не бива да бъдат толерирани крайни радикализми и национализми, независимо какво влияние имат те в обществото.

Партия "Воля" и президентът са се обединили около тезата, че нови избори сега биха били пагубни за България. Лидерът Марешки е обещал да бъдат основен коректив на управлението.

Веселин Марешки - председател на ПП "Воля": Нашата парламентарна трупа на политическа партия Воля е единствената, която на първи етап може да доведе до стабилност на управлението.

Президентът Румен Радев е уверил политическите сили, че в неговата институция управленски коалиции няма да бъдат договаряни. Казал им, че очаква стабилно парламентарно мнозинство и правителство. Призовал към консенсус и обединяващи решения. Утре консултациите продължават с БСП и ГЕРБ, а мандатът за съставяне на правителство се очаква да бъде връчен най-вероятно в четвъртък.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Еманюел Макрон и Марин льо Пен на втория тур на президентските избори
Еманюел Макрон и Марин льо Пен на втория тур на президентските избори
Президентът Франсоа Оланд заяви, че ще гласува за Еманюел Макрон на втория тур
Президентът Франсоа Оланд заяви, че ще гласува за Еманюел Макрон на втория тур