НОВИНИ

Приходите в бюджета са с 13,2% повече към началото на август

Към края на юли бюджетното салдо по Консолидираната фискална програма е положително и възлиза на 3,2 млрд. лева

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
19:20, 30.08.2019
Чете се за: 00:48 мин.
У нас
приходите бюджета 132 повече началото август

Преизпълнение на бюджета към края на юли, отчита Министерството на финансите. Бюджетното салдо по Консолидираната фискална програма е положително, тоест приходите изпреварват разходите и възлизат на 3,2 млрд. лева. Постъпилите приходи, помощи и дарения към края на юли 2019 г. са в размер на 25,9 млрд. лева или 59,2% от годишните разчети. В сравнение с миналата година това е увеличение с 13,2%.

Общата сума на данъчните постъпления, включително от осигурителни вноски, възлиза на 20 488,6 млн. лв. Приходите от преки данъци са в размер на 3,8 млрд. лева, а от косвени - 9,7 млрд. лева. По-голямата част от сумата идва от събрано ДДС, следват акцизите и постъпленията от мита.

Събраните пари от социални и здравноосигурителни вноски към края на юли са над 6 млрд. лева., което представлява 57,9% от разчетените за годината.

Неданъчните приходи са в размер на 4 041,7 млн. лв., което представлява 61,0 % от годишните разчети. Следва да се отбележи, че при неданъчните приходи се проявява базов ефект в частта на приходите по бюджета на Фонд „Сигурност на електроенергийната система“ поради влезлите в сила промени в Закона за енергетиката от 01.07.2018 г., с които бе променен механизмът за събиране на приходи по бюджета на фонда. Поради тази причина приходите по бюджета на фонда към юли 2019 г. са по-високи от постъпленията за същия период на 2018 г.
   
Разходите към края на юли, включващи и вноската към бюджета на Европейския съюз към юли 2019 г., възлизат на 22,7 млрд. лева., което е 42,9 % от годишните разчети. Разходите се увеличават с 10% в сравнение със същия период на миналата година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Караянчева иска дебат за намаляването на присъди след самопризнания
Караянчева иска дебат за намаляването на присъди след самопризнания
Преговорите за размяна за затворници между Русия и Украйна продължават
Преговорите за размяна за затворници между Русия и Украйна продължават