НОВИНИ

Приключиха срещите на КНСБ с партиите по Бюджет 2019

КНСБ приключи срещите си с ръководствата на парламентарно представените партии на темата бюджет 2019. Днес от КНСБ са получили уверения и от БСП, и от "Обединени патриоти", че между двете четения на закона ще бъдат внесени нови предложения за увеличаване на социалните плащания. Вчера синдикатите получиха подобно уверение и от ГЕРБ.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
19:40, 14.11.2018
Чете се за: 00:35 мин.
У нас

КНСБ и БСП се обединиха около виждането, че трябва да бъдат увеличени разходите за социални услуги, както и увеличението на пенсиите да бъде по-голямо от заложеното 5,7%.

Пламен Димитров, президент на КНСБ: Повече преразпределение е нужно, така че да бъдат по-добре финансирани особено социалните системи, за които ние държим, образование, здравеопазване и естествено хората, които работят в отделните области на бюджетно финансираните дейности.

От синдикатите са получили и уверение от "Обединени патриоти", че част от предложенията им ще бъдат внесени между двете четения.

КНСБ настоява минималното обезщетение за безработица да бъде увеличено от 9 на 12 лева, максималното от 84 на 85, а втората година майчинство да се плаща по 420 лева, вместо досегашните 380.

Пламен Димитров, президент на КНСБ: Днес за първи път с "Обединени патриоти" имаме сходно мислим как се облага труда, как се облага капитала и до колко тази справедливост трябва да бъде възстановена, защото тя е нарушена категорично.

От КНСБ се срещнаха и с ръководството на ДПС, но оттам отказаха коментар. Проектобюджетът ще влезе за второ четене в парламентарните комисии през следващата седмица.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
До края на седмицата се очакват новите противогрипни ваксини
До края на седмицата се очакват новите противогрипни ваксини
Младен Маринов беше изслушан в парламента заради протестите
Младен Маринов беше изслушан в парламента заради протестите