НОВИНИ

Продължава гладната стачка на миньорите от мина "Оброчище"

Миньорите недоволстват от забавяне на заплатите и неизплащане навреме на ваучерите за храна. И твърдят, че от 10 години трудовите им възнаграждения не са променяни. По думите им част от тях получават основна заплата от 460 лева, колкото е в момента и минималната заплата за страната. От известно време е спрян и безплатния транспорт до мината. В момента искането им вече не е за по-високи заплати, а за преразглеждане на договора за концесия на мината. Находището от манган край Оброчище е четвъртото по големина в света.

bnt avatar logo
от Мартин Николов
12:05, 22.03.2017
Чете се за: 00:28 мин.
У нас

Миньорите от нощната смяна в рудник “Оброчище” и техни колеги от първа смяна, общо около 50 души, днес започнаха гладна стачка.

Началото на протеста беше преди седмица с искане за по-високи заплати и възстановяване на социалните придобивки. Според миньорите обаче, тези искания вече не са актуални, защото сега въпросът е да бъде спасена мината.

Помпите, които източват водата от галериите са спрени, и ако не бъдат пуснати до 3 дни, рудникът ще бъде наводнен. А това означава, че миньорите остават без работа. Сега те настояват държавата да се намеси и да преразгледа концесионния договор. Те искат мината да бъде отдадена на концесия на друга фирма.

Днес работещите в рудник “Оброчище” подадоха жалба в прокуратурата в Балчик затова, че работодателят им не ги допуска до галериите. Те заявиха, че ще съдят фирма “Евроманган” за неизплатените с месеци заплати и за забавените ваучери за храна.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Цацаров: Няма да екстрадираме граничните полицаи, обвинени от Турция в убийство
Цацаров: Няма да екстрадираме граничните полицаи, обвинени от Турция в убийство
Решихте ли вече за коя политическа сила да гласувате?
Решихте ли вече за коя политическа сила да гласувате?