НОВИНИ

Продължава визитата на македонския премиер Зоран Заев в София

Продължава посещението на македонския премиер Зоран Заев у нас. След като разговаря с президента Румен Радев и премиера Бойко Борисов, днес той ще се срещне с председателя на БСП Корнелия Нинова.

bnt avatar logo
от БНТ
06:52, 21.06.2017 (обновена)
Чете се за: 00:52 мин.
У нас

На срещата в Министерския съвет вчера премиерите на България и Македония се разбраха да подпишат договор за добросъседство навръх Илинден на 2-ри август в Скопие. Зоран Заев определи визитата като исторически момент за двустранните отношения и благодари за приятелската помощ на България за евроатлантическото бъдеще на Македония.

Бойко Борисов обеща подкрепа и занапред по пътя на Македония към НАТО и Евросъюза, но заяви, че всичко е в ръцете на македонския политически елит. За да дадат ясен знак, че Македония и България отварят нова страница в отношенията си, двамата поднесоха венец пред паметника на цар Самуил в София и обявиха, че ще положат венец и пред паметника на Илинденското въстание в Скопие на 2-ри август.

;

В студиото на "Денят започва" експерти коментираха, че екипите, които подготвят договора имат 40 дни да изчистят спорните детайли за езика и общата история на България и Македония.

Наум Койчев - дипломат и бивш консул в Битоля: "Сигналът, който се даде вчера е окуражителен. И в тази насока, честването на общата история се върви към едно установяване на общо виждане."
Костадин Филипов - дългогодишен кореспондент на БНТ в Македония: "Тия 40 дни аз ги приемам и като един тест, като един изпитателен срок. За това, до колко устойчива във времето ще бъде политиката на Зоран Заев, която той демонстрира с вчерашното си посещение и с постигнатите вчера резултати. Хич не му предвещавам спокойни дни, след като се върне в Скопие. Гледам, че някои първи реакции снощи - тази сутрин, говорят за надигането на онази псевдопатриотична вълна, която в Македония токова време ги владееше и им пречеше да видят по далече от носа си."
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започва делото за смъртта на мигрантите, открити в камион в Австрия
Започва делото за смъртта на мигрантите, открити в камион в Австрия
Обявяват оценката от изслушването на българския кандидат за еврокомисар
Обявяват оценката от изслушването на българския кандидат за еврокомисар