НОВИНИ

Проект "Светулка" срещу трафика на деца

Само за 9 месеца у нас миналата година (от януари до септември) 386 души са станали жертва на трафик на хора. 56 от тях са деца, сочат данните на Националната комисия за противодействие на проблема.

bnt avatar logo
от БНТ
20:16, 03.02.2019
Чете се за: 01:09 мин.
У нас

Една от причините за увеличаването на регистрираните жертви са новите тактики на трафикантите. От 5 февруари сайт и ново приложение за телефон ще дадат възможност на всяко дете да подаде сигнал за помощ.

Деница Аврамова, координатор на проект "Светулка": Всички ние смятаме, че трафикът е нещо, което се случва изневиделица, не го очакваме, случва се бързо, а то всъщност не е така.

Лицето на трафика на хора не винаги е разпознаваемо, защото понякога се крие зад мили думи и жестове.

Деница Аврамова, координатор на проект "Светулка": Съществуват така наречените меки методи, чрез които децата биват въвлечени в трафик, без те да бъдат жертви на насилие. Могат да бъдат лесно подлъгани и от свой познат, или от познат на свой приятел.

Да бъдат манипулирани, заблудени и доброволно да направят нещо, а след това да станат жертва на своята наивност. Затова проектът "Светулка" на SOS Детски селища България разработва сайт и приложение, които ще помогнат на всяко дете .

Деница Аврамова, координатор на проект "Светулка": Да могат да реагират, да могат да разпознават и да могат да се предпазват.

Освен уроци, в приложението ще има и тест, чрез който децата да проверят дали умеят да разпознават капаните на трафика на хора. Светулки ще отброяват верните отговори.

Приложението ще заработи от 5-ти февруари, напълно безплатно. Друга цел на създателите му е да обучат самите учители - чрез специално създадено ръководство. Обучението ще се проведе напълно безплатно в 12 училища.

Деница Аврамова, координатор на проект "Светулка": Наблегнахме на интерактивни методи, на ролеви игри, на казуси, на реални истории.

Обучението ще стигне и до всяко друго училище, което има интерес към темата. Достатъчно е само да се свърже с организаторите.

Проект "Светулка" ще отговаря на всички страшни въпроси, които са само статистика или за които сме гледали по филмите.

Деница Аврамова, координатор на проект "Светулка": Искаме да осветим този мрак.

Като хвърли светлина за трафика на деца с цел сексуална експлоатация там, където е поискана. Без да се натрапва. Като светулките, които светят, когато е най-тъмно и си тръгват, когато стане достатъчно светло.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Галериите и музеите в София обмислят как да привличат повече туристи
Галериите и музеите в София обмислят как да привличат повече туристи
Борисов направи важен призив към политиците след казуса с Йончева и Банов
Борисов направи важен призив към политиците след казуса с Йончева и Банов