Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Проектът "Белене" с лиценз до края на годината

До края на годината или най-късно в началото на следващата година, Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) трябва да лицензира проекта за изграждане на АЕЦ "Белене" с оглед промените в законодателството и изискванията на Европейската комисия.

от БГНЕС
14:56, 01.10.2019
Чете се за: 00:35 мин.
У нас
проектът белене лиценз края годината

Това обяви енергийният министър Теменужка Петкова по време на церемония, на която беше официално подписан договорът за удължаване на лицензията на Шести блок в АЕЦ "Козлодуй", предаде репортер на БГНЕС.

Председателят на агенцията Лъчезар Костов потвърди, че в "обозримо бъдеще, до месеци", ще бъде издаден необходимият лиценз.

На срещата присъства директорът в "Росатом" Сергей Маргелов, който заяви, че компанията му следи с интерес конкурсната процедура за стратегически инвеститор. Той припомни, че през август руснаците са подали заявка за участие в конкурса заедно с още 12 кандидати.

"По отношение на участието в консорциуми, безусловно ние приветстваме такъв формат. Осъзнаваме, че такъв голям проект не може да бъде реализиран само от една компания. Ако в рамките на преговорите бъде сформиран такъв консорциум, при подаване на заявката, това бъде разгледано и одобрено от българската страна, "Росатом" ще участва в него", каза той.

"Сега процедурата се разглежда и топката е в българската страна. Твърде рано е да се говори за каквито и да било имена на партньори и форми на участие", обясни руският представител.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
България е 8-ма в Европа по волейбол
България е 8-ма в Европа по волейбол
Голям интерес за Световния ден на ходенето в цяла България
Голям интерес за Световния ден на ходенето в цяла България