Проф. Димитров: Бюджетът на НЗОК е същият като този от преди 6 години

Бюджетът на здравната каса, който днес приехме, е същият бюджет като структура от последните шест години. Нищо ново няма в него. Съотношенията са същите, относителните дялове са същите, т.е. нищо ново не се случва, т.е. тези пари се разпределяни по същия начин както миналата година, каза в студиото на "Още от деня" проф. Григор Димитров, главен експерт в БСК, член на Надзорния съвет на НЗОК.

от БНТ
19:09, 23.10.2019
Чете се за: 00:26 мин.
У нас
Проф. Григор Димитров, главен експерт в БСК, член на Надзорния съвет на НЗОК: 80 на 100 от разходите на Здравната каса са за болнична помощ и за лекарства. В страните на ЕС средствата, които са за болнична помощ, не са повече от 27-28%. Средствата за лекарства в другите страни са между 18 и 20%, в България са 30%, т.е. ние парите за Здравната каса ги даваме главно за болнична помощ.

По думите на проф. Григоров Здравната каса не раздава пари за заплати, но създава условия в лечебните заведения, които работят добре и които изпълняват своите договорни отношения, да имат повече приходи.

Проф. Григор Димитров, главен експерт в БСК, член на Надзорния съвет на НЗОК: Когато говорим за здравеопазване, ние се намираме в една много тежка криза и протестът на медицинските сестри не беше случаен.

Вижте целия разговор във видеото.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Най-опасните шофьори на пътя са млади мъже с мощни автомобили
Най-опасните шофьори на пътя са млади мъже с мощни автомобили
МВнР оказва максимално съдействие на британските власти
МВнР оказва максимално съдействие на британските власти