Проф. Начев: Няма да се плаща най-ниската цена за лекарства, както беше досега

Медицината е на добро ниво у нас, но здравеопазването не е на особено добро ниво, статистиките в Европа го показват. Повечето пари в бюджета за здраве са добре, важно е да се разходват ефективно, коментира директорът на болница "Света Екатерина" проф. Генчо Начев. Той отбеляза и някои положителни неща в проектобюджета като коментира, че има предложение вече да не се плаща най-ниската цена за лекарства.

от БНТ
07:40, 24.10.2018
Чете се за: 00:41 мин.
Още
Проф . Генчо Начев, директор на болница "Света Екатерина": Въвежда се разходна ефективност, което значи съотношение между цена и ефект върху заболяването.Това ще се преценява от рандомизирани студия в света и Европа. Това не значи, че ще се плаща най-ниската цена за лекарства, а касата ще плаща за това лекарства, за което има доказателства, че има ефект на фона на цената си.

Той коментира и увеличените пари за лекарства при онкозаболяванията. За пръв път най-голямото перо е за лекарства за онкологично лечение, ще се заплащат само тези лекарствени средства за онкология, които се дозират автоматично, за смесване на ръка няма да се заплаща, защото робот няма как да сбърка, каза проф. Начев.

Има намерение да се въведе индикатор за оценката за качеството на лечебната дейност в болниците и доболничната помощ, което е важно, каза още директорът на болница "Света Екатерина".

Няма ли контрол на качеството, каквито и пари да влязат в здравеопазването, те ще изтекат, добави и той.

Проф. Начев коментира и белодробните трансплантации:

Работи се и по сключване на договор със специалисти, за да се извършват белодробни трансплантации у нас, отделно се работи в посока наши лекари да се обучават в чужбина на тези нелеки операции, отбеляза той.

Вижте още по темата във видеото.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Невяна Владинова и Катрин Тасева пред БНТ след Световното първенство в София
Невяна Владинова и Катрин Тасева пред БНТ след Световното първенство в София
Камерите на НАСА уловиха айсберг с рядка форма
Камерите на НАСА уловиха айсберг с рядка форма