НОВИНИ

Проф. Константинов: Който пипа правилата в последния момент, губи изборите

БСП внесоха в парламента предложение за откриване на процедура по избор на нов състав на Централната избирателна комисия. Социалистите определиха като несъстоятелни твърденията на мнозинството, че сегашният състав работи добре, а нова и неподготвена Избирателна комисия може да създаде проблеми при вота. Напомниха и, че мандатът на ЦИК изтича през март, като настояват да се изпълни закона и да се избере нова комисия до края на февруари. Необходими ли са промени преди изборите - темата в Сутрешния блок коментираха експертът проф. Михаил Константинов и бившият конституционен съдия проф. Пламен Киров.

bnt avatar logo
от БНТ
08:26, 07.02.2019
Чете се за: 00:54 мин.
У нас
Проф. Михаил Константинов, експерт по изборно законодателство: Законът трябва да бъде спазен.Чисто прагматично, добре е да се запази сегашния състав, като той може да бъде преизбран. Абсурд е три месеца преди изборите да се смени съставът на ЦИК, ако това стане, ще бъде катастрофа.
Проф. Пламен Киров, бивш конституционен съдия: НС трябва да спази Изборния кодекс, в който е казано кога започва и кога изтича мандатът на ЦИК. След като той изтича на 21 март, ако парламентът иска да остави този състав - това става с едно изменение в Преходните и заключителните разпоредби на Изборния кодекс, в които да бъде сменен срокът.

В България политиците за повече от век не научиха нещо елементарно - че избори се печелят с доверието на избирателите, а не с хватки в Изборния кодекс, допълни още проф. Киров.

;

Има правило на Венецианската комисия - че изборните правила не се пипат шест месеца преди изборите. Ние редовно се отклоняваме от този принцип, редовно се внасят всякакви предложения за изменения в материята, обясни още професорът.

Препоръките на Венецианската комисия са правилно, но те са само препоръчителни. Така че, ние все пак не нарушаваме закона, отблеляза проф. Константинов.

Проф. Михаил Константинов, експерт по изборно законодателство: Искам да препоръчам на всички политически сили - не пипайте в последния момент изборните правила. Който ги е пипал, е загубил.

Проф. Пламен Киров, бивш конституционен съдия: Избирателните списъци са ахилесовата пета на изборите. Може би трябва да се отиде към някаква активна регистрация на избирателите. Не постоянна, но така, че да не се натрупват математически грешки и да се стигне до "мъртви души".
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Трета жертва на срутването на жилищен блок в Истанбул
Трета жертва на срутването на жилищен блок в Истанбул
Експерти: Има опасения, че Венецуела може да стане следващата Либия или Ирак
Експерти: Има опасения, че Венецуела може да стане следващата Либия или Ирак