НОВИНИ

Оставки на лекари и медицински сестри в болницата в Карлово заради ниски заплати

Лекарите и медицинските сестри в Карловската болница подават оставки заради новите правила на Здравната каса, с които се намалява финансирането на нелимитните дейности в отделенията по "Акушерство и гинекология" и "Хемодиализа". Управителят на МБАЛ "Д-р Киро Попов" е изпратил писмо до премиера и всички ресорни институции, с което информира, че лечебното заведение е обречено на ликвидация.

bnt avatar logo
от Станислава Христозова
06:50, 07.02.2019
Чете се за: 01:05 мин.
У нас

Лекарите и медицинските сестри посочиха, че намаления бюджет, с който разполага болницата, няма да бъде достатъчен за покриване на всички разходи на лечебното заведение и за изплащането на заплати.

Стефания Лучева, главна медицинска сестра на МБАЛ "Д-р Киро Попов": Общата сума за месец януари е около 285 000 лева....което означава че тези средства не считат нито за лекарства, нито за консумативи, нито за пране. Парите на болницата са ограничени в една рамка, нелимитираните дейности това са ражданията, новородените и хемодиализа.

Част от новите правила с които трябва да се съобрази общинската болница е и ограничаването приема на болни според броя на леглата в отделенията.

Стефания Лучева, главна медицинска сестра на МБАЛ "Д-р Киро Попов": В детско отделение има 18 легла, ако дойде 19-тодете ние нямаме право да го приемем, обаче какво се случва с деца, които са в тежко състояние, това дете го обричаме на смърт.
Д-р Настя Димитрова, лекар в детско отделение на МБАЛ "Д-р Киро Попов": В един момент да връщаш кърмачета, които са с бронхоспазми, да се опиташ първо да копираш пристъпа за момент, за да могат да отидат на Пловдив, буквално не е човешко.

Управителят на здравното заведение посочи, че годишният бюджет на болницата е намален с около 850 000 лв, въпреки че държавата увеличи средствата за болнична помощ със 100 млн. лв.

Д-р Христо Пелев - управител на МБАЛ "Д-р Киро Попов": С такъв намален финансов ресурс не че не можем да си ги изкараме ние можем да си ги изкараме, защото работим на извършена дейност, но ограничавайки обема фактически, каквото ти казват с този бюджет от 5000 пациента на година повече не може да приемеш, защото няма да ти ги платим.

Карловската болница обслужва над 100 000 души от 7 общини. Зам.-кметът на Карлово каза за БНТ, че общината няма как да издържа общинската болница, защото не разполага с толкова средства в бюджета. Миналата година с решение на Общинския съвет болницата беше подпомогната с безлихвен заем в размер на 60 000 лева.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Поскъпват билетите за междуселищния транспорт в Ямболско
Поскъпват билетите за междуселищния транспорт в Ямболско
Фондация помага на семейства в нужда за по-малко изоставени бебета
Фондация помага на семейства в нужда за по-малко изоставени бебета