НОВИНИ

Произнесоха обвиненията за взрива в Горни Лом

В Окръжния съд във Видин прочетоха обвинителния акт от сто страници по делото за взрива в завода за боеприпаси в Горни Лом. Инцидентът на първи октомври 2014 година отне живота на 15 души, двама бяха ранени.

bnt avatar logo
от БНТ
18:13, 10.02.2017
Чете се за: 00:34 мин.
У нас

Подсъдимите са четирима - собственикът на завода Валери Митков е привлечен под отговорност за смъртта на 15 души и причинени телесни повреди на други двама. За смърт по немарливост е обвинена бившата отговорничка за безопасността на труда - Палма Иванова.

Подсъдими за престъпления по служба са Божидар Василев, бивш началник в МВР и Ивелина Бахчеванова, която е била директор в икономическото министерство.

Делото ще продължи на 14 февруари с разпити на подсъдимите и свидетели. На предишно заседание близки на загиналите са конституирани като частни обвинители. Отделно ще бъдат заведени граждански дела, каза адвокатът Александър Кашъмов на шестима от родните на загиналите.

Александър Кашъмов, адвокат на роднини на загиналите, правен експерт в Програма "Достъп до информация": Съдът преценява дали да приеме гражданските искове за разглеждане или да сметне, че те затрудняват Наказателния процес. В случая, поради много големия брой свидетели - около 200, много големия брой експерти, съдът прецени да не приема за съвместно разглеждане гражданските искове. Това не означава, че те не могат да се предявят отделно - към гражданския съд.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Държавата ще спази всичките си ангажименти по финансирането на Пловдив 2019
Държавата ще спази всичките си ангажименти по финансирането на Пловдив 2019
Визите за САЩ остaват, докaто не покрием изискванията
Визите за САЩ остaват, докaто не покрием изискванията