НОВИНИ

Прокуратурата иззе 427 000 лева от сейф на главния секретар на ДАБЧ

Специализираната прокуратура откри и иззе близо половин милион лева в банкова касета, наета от главния секретар на Държавната агенция за българите в чужбина Красимир Томов. За БНТ от държавното обвинение заявиха, че на този етап от разследването може да се твърди, че именно Томов е бил касиерът в схемата за търговия с българско гражданство. Оттам не изключват кръгът на обвиняемите да се увеличи, както и да бъдат намерени нови големи суми.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
18:00, 20.11.2018
Чете се за: 01:14 мин.
У нас

Иззетите пари са намерени в касета на банков офис в столицата. До касетата достъп е имал единствено Красимир Томов - главният секретар на агенцията.

В нея на 13 ноември спецпрокурорите намират и изземат значително количество недекларирани пари в различни купюри и валути - евро, долари, британски лири и левове. Левовата равностойност на намерената сума надхвърля 427 000 лева. Касетата е била наета от няколко години. Разследващите все още проверяват кога за последно са теглени суми. От държавното обвинение уточняват, че претърсването и изземването на парите е направено след определянето на мярката за неотклонение на Красимир Томов в Спецсъда. Тогава защитата твърдеше, че по делото липсват доказателства за намерени пари.

Димитър Петров, временен административен ръководител на Специализираната прокуратура: Няма посредници или пълномощници, които да бъдат според нас като някакво оправдание, че не той е държал тези пари там.

От прокуратурата заявиха, че съгласно закона Красимир Томов е декларирал единствено малко над 25 000 лева спестени средства, както и 36 000 от заплати.

БНТ: Знае ли се каква точно е била работната му заплата?

Димитър Петров, временен административен ръководител на Специализираната прокуратура: Приблизително около 3000 лева, ако не ме лъже паметта. Няма точни данни за това.

БНТ: И този човек в крайна сметка държи в сейф близо половин милион лева?

Да, за които няма ясен произход, а нашето твърдение е, че са от престъпната дейност, за която е обвинен.

БНТ: Може ли да се твърди, че той е бил касиерът в схемата?

Да, според мен към настоящия момент може да се твърди подобно нещо. Може да се приеме, че той е държал тези суми и за другите обвиняеми.

Според разследващите по делото са събрани достатъчно доказателства, които уличават задържаните в престъпната схема за подкупи, срещу които се издават удостоверения за български произход.

БНТ: Имате ли информация, че парите са отивали към партии или политически личности?

Димитър Петров, временен административен ръководител на Специализираната прокуратура: Не, към този момент нямаме такива данни.

Аферата за търговия с гражданство беше разкрита през октомври при спецакция на ГДБОП и прокуратурата. В рамките на операцията бяха задържани 20 души сред тях и председателят Петър Харалампиев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Без обявено решение приключи срещата на Обединените патриоти
Без обявено решение приключи срещата на "Обединените патриоти"
​Хартиените винетки остават в историята от 1 януари догодина
​Хартиените винетки остават в историята от 1 януари догодина