НОВИНИ

Пролетен празник на хармонията и красотата "От Цветница до Гергьовден"

Над 520 самодейци от 36 групи от общините Тунджа, Ямбол, Стралджа и Харманли участваха в пролетния празник на хармонията и красотата „От Цветница до Гергьовден”. Той се провежда за 18-та поредна година в тунджанското село Генерал Инзово. От най-малките до най-възрастните любители на фолклора представиха своите песни, танци и обреди, характерни за периода между двата най-големи пролетни празника.

bnt avatar logo
от Диана Иванова
10:24, 10.04.2017
Чете се за: 00:39 мин.
У нас

На импровизираната зелена сцена в парка на селото се изявяват стотици самодейци, обединени от голямата си любов към фолклора.

Мария Балтова: Аз специално винаги съм участвала с голяма любов. В момента съм си правила носията по поръчка специално, децата, моите внуци също играят, сина ми участва в кукерската група...за мене фолклорът е над всичко.

За други фолклорът и изявата на сцената е като лекарство.

Нейко Василев: Дава ни здраве и сила... Когато се облечем и съберем на такива хубави места, имам чувството, че ставам с 20 години по-млад.

С всяка изминала година участието на детските и младежките групи в празника става все по-голямо. За децата фолклорът също носи удоволствие. Те участват с пълното съзнание, че традицията трябва да се съхрани.

Александра Петрова: Всяка събота ходим на репетиции и с удоволствие просто танцуваме....трябва да запазим традициите от миналото.
Николай Николаев: За мен е много хубаво, обикаляме, играем, забавляваме хората.
Иванина Георгиева: Да покажем, че българските традиции не са забравени и че има млади хора, които искат да ги продължат.

А организаторите съхраняват празника през годините, защото осъзнават, че възможността за изява на самодейците държи живи и читалищата по селата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Съд в Хановер забрани връщането на бежанец в България
Съд в Хановер забрани връщането на бежанец в България
Великденското турне на рок операта Исус Христос Суперзвезда тръгва от Хасково
Великденското турне на рок операта "Исус Христос Суперзвезда" тръгва от Хасково