НОВИНИ

Промени в наредба ще спират несправедливото преместване на ученици

До края на февруари просветното министерство ще направи промени, с които ще засили контрола при преместването на ученици след IV и VII клас в елитните гимназии. Причина за това станаха оплаквания на родители, че в гимназиите влизат ученици с нисък бал за сметка на деца с по-добри резултати. Вече специална комисия ще решава кой и при какви обстоятелства да бъде преместен, а не само Регионалното управление на образованието.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
20:42, 21.01.2019
Чете се за: 01:21 мин.
Още

Преди около два месеца родители протестираха срещу несправедливото според тях преместване на петокласници от училище в Пазарджик в елитната математическа гимназия в Пловдив като балът на децата е бил значително по-нисък от необходимия за гимназията.

Като дойде вкъщи ме попита „Мамо, какво означава парашутист, какво означава връзкар?“
Това няма логичен отговор - едни да полагат много труд, а други просто да се прехвърлят.
Децата започнаха да задават първите въпроси как тези деца влизат по този начин.
;

Междувременно министерството изнесе данни и за гимназиите след VII клас в столицата. Оказа се, че например във II Английска езикова гимназия след началото на учебната година са прехвърлени 24 ученици, в I Английска езикова гимназия - 22, в 91 Немска езикова гимназия - 15.

Между споровете, всички ученици ли са били преместени правомерно или има "парашутисти", министърът на образованието реши да затегне контрола и да промени Наредба 10 за организация на дейностите в училище. Създаде и работна група, която вече има предложения.

Ваня Кастрева, началник на РУО-София: Баловете на децата, които ще се местят от едно училище в друго, от един град или една паралелка в друга да бъдат в степен на съизмеримост.

Тоест, за да се прехвърлиш, вече ще трябва да имаш толкова висок бал колкото в приемащата гимназия. Освен това, специална комисия от експерти ще решава кой да бъде преместен и кой - не.

Ваня Кастрева, началник на РУО-София: Комисия, назначена със заповед на министъра, която да работи целогодишно и която да взима решенията за всеки конкретен случай.
;

Причините за преместванията ще се редуцират- те ще се допускат за деца с починали и болни родители, от многодетни семейства, идващи от чужбина, деца със заболявания. Заради последната категория в Комисията ще са включени и експерти от Министерството на здравеопазването. Всичко ще се доказва с документи. Въпреки че ще има нови мерки, Ваня Кастрева не е съгласна с твърденията, че досега много от преместванията са ставали „с връзки“.

Ваня Кастрева, началник на РУО-София: Това са едни легенди, които се създават и които за мое съжаление рушат доверието в институциите. Всеки един случай е абсолютно личен и много конкретен.

И още един щрих - преместването на ученици вече ще става задължително със започването на новата учебна година, за да не се бърка със самия прием, който приключва през лятото. При приема също понякога има ученици в повече, но те са най-вече деца с еднакъв бал или близнаци.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тревожна тенденция на Бабинден: Болниците отчитат недостиг на акушерки
Тревожна тенденция на Бабинден: Болниците отчитат недостиг на акушерки
Как план „Б“ на Тереза Мей се вписва в процеса на Брекзит?
Как план „Б“ на Тереза Мей се вписва в процеса на Брекзит?