НОВИНИ

9000 деца,отпаднали от училище,са върнати в клас към началото на учебната година

Над 30 000 деца са върнати в училище, каза просветният министър Красимир Вълчев. Около 60 хиляди деца обаче може да отпаднат от училище. Причината - ромски семейства не желаят децата им да учат и не се страхуват от спиране на социалните помощи. Държавата обмисля дали да не се увеличат глобите и как да се затегне контрола върху медицинските бележки.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
16:06, 07.11.2018 (обновена)
Чете се за: 00:51 мин.
Още

В началото на втората учебна година от прилагането на механизма над 9 хиляди деца са върнати отново в училище. Други 10 хиляди пък са се записали доброволно, отчете министър Вълчев. Основният проблем обаче остава.

Красимир Вълчев, министър на образованите и науката: Липсата на култура, на уважение към образованието в една част от децата и техните родители.

Учители в село Вълчитрън, Плевенско, с 99 % ромски деца, разказаха днес, че децата често носят фалшиви медицински бележки, а в същото време са пращани от родителите си да просят и крадат.

Анжела Илиева, зам. - директор в ОУ " Н. Вапцаров ", с. Вълчитрън: Бащата в същия момент решава, че ще го запише в друго училище, в което няма да му държат сметка, че няма да ходи на училище, няма да му спрат детските.Когато ходим по домовете родителите в повечето случаи са в нетрезво състояние, налитат на бой, агресивни са.

Децата разполагат с пари и семействата не са страхуват от спиране на помощите, казват учителите. За натрупани повече от 5 отсъствия само за няколко месеца държавата е спряла 55 хиляди месечни помощи, но се оказало, че семействата се възползват от други социални плащания.

Детелин Лунголов, директор ОУ " Н. Вапцаров ", с. Вълчитрън: Родителите трябва да бъдат санкционирани много сериозно и да бъдат убедени, че децата трябва да учат.

Обсъжда се дали да се увеличи размера на глобите, както и да се глобяват родители, които получават помощи, каза днес вицепремиерът Томислав Дончев. Ще се засили и контролът върху издаването на медицински бележки за отсъствия. Все пак беше отчетено, че от 6 години насам за първи път делът на преждевременно напусналите училище е намалял от 13,8 на сто до 12,7 %.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БАБХ изтегля от търговската мрежа спанак заради съмнение, че е примесен с татул
БАБХ изтегля от търговската мрежа спанак заради съмнение, че е примесен с татул
Собствениците на стари коли ще плащат по-висок данък от догодина
Собствениците на стари коли ще плащат по-висок данък от догодина