НОВИНИ

Депутатите решават за скока на данъците за стари коли

Депутатите окончателно приемат новия начин за изчисляване на данъка върху автомобилите, в който е включен екологичен компонент. Това ще доведе до скок на данъците за старите автомобили. Вижте прякото включване на Надежда Василева.

Надежда Василева
от Надежда Василева
12:14, 07.11.2018
Чете се за: 01:24 мин.
У нас

На ръба на кворума започна днешното заседание в НС, със 121 депутати се регистрираха в пленарната зала. БСП и ДПС отказаха да се регистрират.

Вече няколко часа депутатите спорят по промените в Закона за корпоративното подоходно облагане. Предвижда се вече данъците върху автомобилите да се изчисляват по нов начин, като в изчислението да бъде включен и екологичен компонент.

Така депутати изчислиха, че по-нови коли, които досега са плащали по-високи данъци, ще получат отстъпка, която може да достигне 60-100 лева. Собствениците на по-старите автомобили, които не отговарят на екологичните изисквания, ще трябва да платят по-високи данъци. Увеличението може да достигне до 30%.

Това според опозицията ще удари по-бедните българи. Аргументите на управляващите са, че старите автомобили причиняват замърсяване, което води до множество заболявания и увеличава смъртността. Дадоха примери, че хиляди българи годишно умират заради замърсяване на въздуха.

Не само от БСП, но и от "Обединени патриоти" имаха несъгласие по отношение на предвидените текстове, които ще увеличат данъците за старите коли. От Атака дори предложиха от ГЕРБ да преосмислят позицията си и да отхвърлят текста.

Иван Иванов, БСП: 70% от автомобилите в България ще бъдат обложени с по-тежък данък. Това са автомобилите на тези български граждани, които са с ниски доходи. Това са автомобилите на тези български граждани, които вчера ги оставихте в ъгъла. Говоря и за българските пенсионери, които ги оставихте с минимална пенсия - двеста и няколко лева, които не могат да си позволят да си купят електрически автомобил.
Александър Иванов, ПП ГЕРБ: Това не е санкция към по-старите автомобили, ами това е санкция към тези, които замърсяват околната среда и въздуха, който ние и нашите деца дишаме. Приоритет е здравето на българите и ние не трябва да дишаме най-мръсния въздух в Европа. Тази мярка не е фискална приемете, че е и екологична и здравна.
Павел Шопов, ПГ на "Обединени патриоти": Ако този бюджет не е каца с мед, то е един голям кюп, делва с мед. Това не е постната пица от преди 9 години. И на този кюп с мед вие сипвате две лъжички катран. Защо? За няколко милиона лева повече. И аз се чудя - Борисов явно не ви е проследил, иначе щеше да ви го каже и щеше да ви спре в това безумие, което вършите.

Очаква се депутатите днес да гласуват и Бюджет 2019, в него е предвидено минималната работна заплата да достигне 560 лева, таванът на пенсиите да стане 1200 лева. Също така сред параметрите в социалната сфера е предвидено 150 милиона повече да бъдат отделени за хората с увреждания, а ръстът на икономиката да достигне 3,7%.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Първи конгрес по трудова медицина у нас
Първи конгрес по трудова медицина у нас
Фалшива бомбена заплаха е причина за евакуацията на влаковете в Барселона
Фалшива бомбена заплаха е причина за евакуацията на влаковете в Барселона