НОВИНИ

Нено Димов: Екотаксите за автомобили са стъпка напред в борбата с мръсния въздух

Местната власт трябва да следи за чистотата на въздуха, предвиждат се санкции, ако няма конкретен резултат и да се счита, че това, което е предприето, не работи, каза министърът на околната среда и водите Нено Димов. Екотаксите за автомобилите, които ще се гласуват днес, са стъпка напред в борбата с мръсния въздух, добави той.

bnt avatar logo
от БНТ
08:35, 07.11.2018
Чете се за: 00:41 мин.
У нас
Нено Димов, министър на околната среда и водите: Балансът между екотакси и здраве трябва да е в полза на здравето. Целта с промяната в закона за въздуха е да искаме конкретни резултати и ако не бъдат постигнати, да има санкции. Предстои битката в парламента.

Битовото отопление е основният замърсител, пряко следствие от изпреварващия икономически растеж ще бъде подобреното качество на околната среда. Така че това е пътят към устойчивото решаване и трябва да се вземат мерки, коментира още министърът на околната среда и водите.

65 000 тона текстилен боклук горим на година, сочи европейски доклад.

Според Димов разделното събиране на отпадъци е важно, за да не стига текстилният внос до депата и до печките на хората и това да бъде гарантирано. Мерките са в проектозакон.

Той коментира и природен парк "Витоша", като каза, че той трябва да бъде върнат на софиянци.

Нено Димов, министър на околната среда и водите: Витоша е в окаяно състояние. Планът на парка не позволява да се прави строителство, ремонти може да се правят, но частите най-вероятно са неоткривами, понеже лифтовете са стари.

Едва след като планът бъде променен, ако бъде променен, могат да бъдат правени конкретни инвестиционни предложения, каза още той.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българин пътува 103 дни пеша по най-непопулярните туристически маршрути
Българин пътува 103 дни пеша по най-непопулярните туристически маршрути
Джамбазки за Агенцията за българите в чужбина: Води се клеветническа кампания
Джамбазки за Агенцията за българите в чужбина: Води се клеветническа кампания