НОВИНИ

Спорове в парламента заради кворума за гласуване бюджетите на НЗОК и ДОО

Пълна мобилизация в Народното събрание и успешно събиране на кворум още от първия път за днешното извънредно заседание, на което бяха приети на първо четене бюджетите на Здравната каса и Държавното обществено осигуряване. Въпреки бойкота от страна на БСП и ДПС, които продължиха с тактиката си от миналата седмица да не регистрират присъствие, мнозинството осигури възможността парламентът да работи. Вижте репортажа на Стоил Рошкев.

Стоил Рошкев
от Стоил Рошкев
20:10, 06.11.2018
Чете се за: 01:16 мин.
У нас

Очаквано, след проблемите с кворума миналата седмица и провала на заседанието в петък, днес в пленарна зала се усещаше леко напрежение - ще се съберат ли необходимите 121 гласа. Събраха се 122.

Цвета Караянчева, председател на Народното събрание: Има кворум. Откривам заседанието.

Трима от ГЕРБ не бяха в залата, но с подкрепата на "Воля" и независимите, стана възможно да има заседание. На успешния кворум явно оказа влияние и срещата на Обединените патриоти в Министерския съвет, след която стана ясно, че всички търкания между Каракачанов, Сидеров и Симеонов са изчистени.

След регистрацията обаче залата отново оредя и се наложи поименна проверка. Данаил Кирилов предложи да се гласува решение на неприсъствалите на поименната проверка да им не им се признаят транспортните разходи за днешния ден.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова от своя страна коментира, че това е поредното нарушение от страна на ГЕРБ на принципите на законност.

Корнелия Нинова, председател на ПГ "БСП за България": Парите не ни интересуват, ние така или иначе, когато отсъстваме, сме казали - не искаме заплати и не ги получаваме вече втори месец.

Часове по-късно от БСП отново повдигнаха темата за наложените финансови санкции за транспортни разходи.

Георги Свиленски, зам.-председател на ПГ "БСП за България": Тези 79 народни представители отляво няма да може да ги купите с по 200 лв. на ден.

Последва половинчасов спор за мишките и мишлетата.

Данаил Кирилов, председател на Комисията по правни въпроси, ГЕРБ: Влязохте като мишки тук, за да се регистрирате на второто гласуване.
Георги Свиленски, зам.-председател на ПГ "БСП за България": Моля да му наложите наказание, каквото вие прецените, защото той обиди 79 народни представители, представляващи един милион български избиратели.

Данаил Кирилов, председател на Комисията по правни въпроси: Аз също моля да ми определите наказание. Да, по-скоро исках да кажа "мишлета", а не "мишки".
Цветан Топчиев, депутат от ПГ "БСП за България": Уважаеми г-н председател, искам да ви кажа, че вие не водите това заседание като председател на Народното събрание, а като мишка.
Юлиан Ангелов, секретар на ПГ "Обединени патриоти": Ако налагате наказание на г-н Кирилов, същото наказание да бъде наложено и на народния представител от БСП, който обиди вас.
Цветан Топчиев, депутат от ПГ "БСП за България": И аз искам да ви кажа, че държа да ми наложите наказание.

Така спорът приключи с двама наказани със "забележка".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Парламентът прие на първо четене бюджетите на НЗОК и Общественото осигуряване
Парламентът прие на първо четене бюджетите на НЗОК и Общественото осигуряване
Има ли картел в цената на горивата - КЗК започва проверка в цялата страна
Има ли картел в цената на горивата - КЗК започва проверка в цялата страна