НОВИНИ

Президентът връчи националния флаг на 27-та българска Антарктическа експедиция

Президентът Румен Радев връчи националния флаг на 27-та Антарктическа експедиция, която след дни заминава за българската база "Свети Климент Охридски" на остров Ливингстън.

Вера Александрова
от Вера Александрова
21:00, 06.11.2018
Чете се за: 00:53 мин.
У нас

Леденият континент в момента се е превърнал в най-голямата научна лаборатория на открито в света. Там учени търсят отговорите на глобалното затопляне. Правят се открития, засягащи цялото човечество.

Българските учени и тази година ще изследват геологията и минералните ресурси на Антарктида, движението на ледниците, изменението на климата, ще проучват и морската екосистема.

Проф. Христо Пимпирев, ръководител на българската експедиция: Нашите биолози освен това ще изследват и микроорганизми, които живеят само там и от тях се извличат ензими, от които се правят нови лекарства. Напоследък даже са правят експерименти с едно много успешно лекарство, което лекува рак.

Според президента Румен Радев българската държава и учени проявиха далновидност и стратегическо мислене със създаването на базата на о. Ливингстън. Така България е сред пионерите - изследователи на ледения континент.

Румен Радев, президент на Република България: Знанията за Антарктида, загадката Антарктида привличат все повече млади хора. Навлизат не само в българските университети, но и в българското училище и това наистина е бъдещето да възпитаваме поколения, които да имат ново мислене за бъдещето на нашата планета.

По случайност с българската експедиция ще пътува и най-успешният български плувец Петър Стойчев. Той, заедно с още около 20 спортисти от цял свят, ще участва в уникален маратон в ледените води на Антарктида.

Проф. Христо Пимпирев, ръководител на българската експедиция: Ще се проведе във води, които са около 0 градуса, минус един градуса, при това без никакви защитни облекла като неопрени.

Голяма е вероятността маратонът да се проведе пред българската полярна база.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Разкритие: Манчестър Сити е похарчил над 1 млрд. за нови футболисти и намерил път за заобикаляне на финансовия феърплей
Разкритие: Манчестър Сити е похарчил над 1 млрд. за нови футболисти и намерил път за заобикаляне на финансовия феърплей
Над 300 спасени артефакти могат да се видят в Националния археологически музей
Над 300 спасени артефакти могат да се видят в Националния археологически музей