Президентът връчи националния флаг на 27-та българска Антарктическа експедиция

Президентът Румен Радев връчи националния флаг на 27-та Антарктическа експедиция, която след дни заминава за българската база "Свети Климент Охридски" на остров Ливингстън.

Вера Александрова
от Вера Александрова
21:00, 06.11.2018
Чете се за: 00:53 мин.
У нас

Леденият континент в момента се е превърнал в най-голямата научна лаборатория на открито в света. Там учени търсят отговорите на глобалното затопляне. Правят се открития, засягащи цялото човечество.

Българските учени и тази година ще изследват геологията и минералните ресурси на Антарктида, движението на ледниците, изменението на климата, ще проучват и морската екосистема.

Проф. Христо Пимпирев, ръководител на българската експедиция: Нашите биолози освен това ще изследват и микроорганизми, които живеят само там и от тях се извличат ензими, от които се правят нови лекарства. Напоследък даже са правят експерименти с едно много успешно лекарство, което лекува рак.

Според президента Румен Радев българската държава и учени проявиха далновидност и стратегическо мислене със създаването на базата на о. Ливингстън. Така България е сред пионерите - изследователи на ледения континент.

Румен Радев, президент на Република България: Знанията за Антарктида, загадката Антарктида привличат все повече млади хора. Навлизат не само в българските университети, но и в българското училище и това наистина е бъдещето да възпитаваме поколения, които да имат ново мислене за бъдещето на нашата планета.

По случайност с българската експедиция ще пътува и най-успешният български плувец Петър Стойчев. Той, заедно с още около 20 спортисти от цял свят, ще участва в уникален маратон в ледените води на Антарктида.

Проф. Христо Пимпирев, ръководител на българската експедиция: Ще се проведе във води, които са около 0 градуса, минус един градуса, при това без никакви защитни облекла като неопрени.

Голяма е вероятността маратонът да се проведе пред българската полярна база.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Бойко Борисов ще ръководи делегацията на ГЕРБ за Конгреса на ЕНП
Бойко Борисов ще ръководи делегацията на ГЕРБ за Конгреса на ЕНП
Над 300 спасени артефакти могат да се видят в Националния археологически музей
Над 300 спасени артефакти могат да се видят в Националния археологически музей