НОВИНИ

Собствениците на стари коли ще плащат по-висок данък от догодина

Собствениците на стари автомобили ще плащат с около 30% по-висок данък от догодина. Това решиха окончателно депутатите с промените в Закона за корпоративното подоходно облагане. В изчисляването на данъка се включва и екологичен компонент. Според управляващите, целта е намаляване на замърсяването на въздуха. Според опозицията обаче това ще ощети хората с по-ниски доходи.

Надежда Василева
от Надежда Василева
16:00, 07.11.2018 (обновена)
Чете се за: 01:11 мин.
У нас

Парламентът и днес започна работа на ръба на кворума. ДПС не бяха в залата в 9 сутринта, а БСП отново бойкотираха регистрацията. Новата формула за данъците за автомобилите предизвика часове спорове. Ще се отчита не само мощността и годината на производство, но и екологичната категория и замърсяването, което причиняват. Така ще скочи с около 30 на сто данъкът на старите коли, произведени преди 2005-та с категория до Евро 3. Тези с по-висока категория ще получават отстъпки.

Иван Иванов, БСП - 70% от автомобилите в България ще бъдат обложени с по-тежък данък. Това са автомобилите на тези български граждани, които са с ниски доходи. Дайте да ги ударим по джоба.
Александър Иванов, ГЕРБ: Това е санкция към тези, които замърсяват околната среда и въздуха, който ние и нашите деца дишаме. Приоритет е здравето на българите. Тази мярка не е фискална приемете, че е и екологична и здравна.
Таско Ерменков, БСП: Колко замърсява въздуха един пенсионер със стара кола, който годишно минава не повече от хиляда километра? И с колко го замърсяват ония, които имат скъпите мощни коли.

Сред патриотите също имаше несъгласие с промените. От Атака призоваха ГЕРБ да ги преосмислят.

Павел Шопов, ПГ на ,,Обединени патриоти": Ако този бюджет не е каца с мед, той е един голям кюп, делва с мед. Вие сипвате две лъжички катран. За няколко милиона лева в повече.

Управляващите подкрепиха аргументите си и с данни на Световната здравна организация.

Ивелина Василева - ГЕРБ: В България се отчитат 18 хиляди смъртни случая на година или по 50 българи на ден умират заради мръсен въздух.

И днес не мина без процедурни хватки и атаки за кворума.

Станислав Иванов, ГЕРБ: Предлагам поименна проверка.
Георги Свиленски, БСП: Ако искате да си правите проверки, някой трябва да се върне в училище, там ги правят всяка сутрин.
Крум Зарков, БСП: Създаде се съмнение за нагласен кворум.
Цвета Караянчева, председател на НС: Имаше кворум.

Депутатите приеха и друга важна промяна. Хората с повече от едно жилище ще плащат пълния размер на данъка за всяко от тях и няма да ползват от отстъпка от 50 на сто за основно жилище.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
9000 деца,отпаднали от училище,са върнати в клас към началото на учебната година
9000 деца,отпаднали от училище,са върнати в клас към началото на учебната година
Мишлен даде звезди  на 76 нюйоркски ресторанта
"Мишлен" даде звезди на 76 нюйоркски ресторанта