НОВИНИ

Протест пред НС заради исканото възобновяване на проекта АЕЦ "Белене"

Предложение да отпадне забраната за строеж на АЕЦ "Белене" и централата да бъде построена от стратегически инвеститор, ще разгледат днес депутатите в енергийната комисия към парламента. Вносител на проекта за продължаване на живота на "Белене" е зам. шефът на комисията Валентин Николов от ГЕРБ. Заради исканото продължаване на проекта от дясното обединение "Демократична България" организират протест пред парламента. Вижте повече от Цветелина Катанска, която ще ни разкаже повече

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
09:33, 06.06.2018
Чете се за: 00:34 мин.
У нас

В 8.30 сутринта противници на идеята за изграждане на АЕЦ "Белене" се събраха пред сградата на Народното събрание в София. Техните аргументи са два. Първо - екологичният и сеизмичен риск, който съществува на площадката и второ - централата няма да е икономически изгодна.

През изминалата седмица енергийният министър Теменужка Петкова представи в енергийната комисия в парламента своето предложение за продължаване на проекта "Белене". Два са основните варианти, които тя предложи.

Или централата за бъде изградена със стратегически инвеститор, при което България ще запази 34% дял от проекта, или да бъде изградена с руски заем. Като после този заем бъде върнат с парите от продажбата на тока от централата. Днес стана ясно, че енергийната комисия се е спряла на първия вариант, а именно изграждане на централата със стратегически инвеститор. Именно това предложение ще бъде разгледано в комисия, а утре в пленарна зала. За сега проектът се подкрепя от ГЕРБ и БСП. От ДПС сигналите, които дадоха е, че се съмняват в неговото изпълнение. Очаква се становището и на останалите партии.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Валери Симеонов ще подаде сигнал за незаконно строителство в Слънчев бряг
Валери Симеонов ще подаде сигнал за незаконно строителство в Слънчев бряг
Убитият тази нощ Владимир Пелов се е укривал в района на Ботевград
Убитият тази нощ Владимир Пелов се е укривал в района на Ботевград