НОВИНИ

Протест на КТ "Подкрепа" против предложението за болничните

Митинг шествие под надслов "Болните не са престъпници", организирано от КТ "Подкрепа", се провежда в момента в София.

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
12:05, 27.11.2019 (обновена)
Чете се за: 00:33 мин.
У нас

Идеята на управляващите първият ден от болничните да се подкрепя от работника стана причина за протеста на КТ "Подкрепа" по централните столични булеварди. В момента те са се отправили към седалището на АИКБ. Към тях не се включиха колегите им от КНСБ, тъй като според тях оттеглянето на предложението обезсмисля протеста.

Работодателите от своя страна продължават да настояват първите 3 дни от болничния да не се плащат от тях. В същото време от КТ "Подкрепа" искат работодателите да поемат поне първите 5 дни от болничните да се изплащат на 100% от трудовото възнаграждение.

Димитър Манолов, президент на КТ "Подкрепа": Причините са много по-различни Те са в сбъркания здравен модел. Те са в работодателите, които карат работниците да излизат в болнични. Изключително сериозен проблем е сумираното изчисляване на работното време, което разболява хората първо и след това ги кара да търсят варианти да си почиват.
Росица Палешникова: Болниците, бърза помощ дават извънреден труд и предимно се плаща до 1 лев. На места плащат до 60-80 стотинки. Да спасяваш човешки живот за 60 стотинки на час мисля, че е повече от обидно.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спомен за Стефан Данаилов
Спомен за Стефан Данаилов
Младен Маринов: Работи се по всички версии за пожара в Пирогов
Младен Маринов: Работи се по всички версии за пожара в "Пирогов"