НОВИНИ

Във Варна протестират заради продажбата на спасителния кораб "Перун"

Морската общност във Варна протестира срещу продажбата на единствения български спасителен кораб "Перун". В същото време се провеждаше и търгът за продажбата на плавателния съд. Протестиращите искат отмяна на търга, реална оценка на техническото състояние на кораба и наказателна отговорност за хората, виновни 12 години корабът да стои на котва.

bnt avatar logo
от Даниела Цекова
12:29, 19.02.2020
Чете се за: 00:36 мин.
У нас

Построен преди 43 години, "Перун" е единственият голям многофункционален български кораб. Той е участвал в операции по търсене и спасяване на хора и плавателни съдове, при екстремни условия в морето при бури с над 10-метрови вълни. Всичко това обаче остава в миналото. След 12 години на котва корабът "Перун" е в окаяно състояние.

Кап. Никифор Герчев: Има възможности да вземе в нормални спасителни операции до 150 човека, освен екипажа си. В масови инциденти морски пътнически кораб, ако има 500 човека, може да вземе.
Румен Кирчев: Нека да се извърши вторично оглед, да се създаде сериозна комисия, която правилно да прецени и обективно да прецени необходимостта от този кораб.
Кап. Румен Търев: Ние фактически нямаме морско търсене и спасяване. Нямаме, от 12 години нямаме, откакто го бракуваха.

От Изпълнителна агенция "Пристанищна администрация" заявиха, че корабът е извън експлоатация от години и това е мотивът за продажбата му. Тръжната цена е определена от лицензиран оценител. От там допълниха, че всеки кораб може да бъде възстановен, въпросът е на каква цена и защо.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кои са победителите на наградите Брит?
Кои са победителите на наградите "Брит"?
Правителството работи по три енергийни проекта, обясни Теменужка Петкова
Правителството работи по три енергийни проекта, обясни Теменужка Петкова