НОВИНИ

Протести срещу Националната стратегия за детето в 20 града

Протест срещу Националната стратегия за детето в 20 града в страната. Въпреки че премиерът Бойко Борисов нареди работата по стратегията да бъде спряна, родители смятат, че правителството продължава да прокарва текстове от нея. Вчера социалният министър Бисер Петков определи твърденията на протестиращите като фалшиви новини.

Виктория Бояджиева
от Виктория Бояджиева
20:02, 11.05.2019
Чете се за: 01:00 мин.
У нас

Според протестиращите стратегията отнема правата на родителите и ги прехвърля към социалните работници. Те смятат, че заради документа може да се отнемат деца от родителите им без достатъчно основание. Не вярват, че управляващите са се отказали от стратегията, въпреки че работата по нея беше спряна преди седмици.

Анита Ценова - протестиращ родител: Просто за момента, докато всичко утихне е спряна - след това отново. Просто да не се месят повече във възпитанието на собствените ни деца и не държавата да има повече права над собствените ни деца.

Протестиращите смятат, че зад гърба на обществеността вече са приети текстовете от стратегията чрез промени в Семейния кодекс и Закона за закрила на детето.

Не са съгласни с дефинициите за дете в риск от бедност, а тезата им е, че държавата трябва да дава помощи, за да изкара семейството от бедността, а не детето от семейството.

Протестиращите се страхуват най-много от прилагането на т.нар."норвежки модел " у нас. Според неправителствената организация Национална мрежа за децата обаче протестиращите се борят срещу "измислени чудовища, които ще им вземат децата". Те твърдят, че в стратегията няма текстове, които застрашават семействата, но управляващите бягат от отговорността да обяснят това.

Георги Богданов - изпълнителен директор на Национална мрежа за децата: Родителите са наплашени - тези родители, които днес са навън, тези, които са във форумите са изключително наплашени от една дезинформация, от фалшиви новини. Това, което държавата трябва да направи, е ясно и категорично да информира гражданите и да комуникира с гражданите. Ние виждаме, че хората са неинформирани, просто защото държавата отсъства.

Вчера социалният министър Бисер Петков заяви, че няма и не се готви нормативен документ, който да цели отнемането на децата от техните родители. Той подчерта, че работата по този проект е спряна и в този смисъл протестът, който е срещу „Национална стратегия за детето", няма основания.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нов завод за автомобилни части отвори врати край Кърджали
Нов завод за автомобилни части отвори врати край Кърджали
Осветиха новия храм Св.Св. Кирил и Методии в Хамбург
Осветиха новия храм "Св.Св. Кирил и Методии" в Хамбург