САЩ 2020 САЩ 2020 Следи тук
назад

​Тръмп нареди ново увеличаване на митата върху внос на стоки​ от Китай

Президентът Доналд Тръмп нареди процедура за ново увеличаване на мита върху китайския внос на стоки, която ще бъде задействана в понеделник. Този път тяхната стойност се равнява на 300 милиарда долара. Това е поредният удар върху двустранната търговия между Китай и Съединените щати, след като само ден по-рано бяха увеличени мита на стоки за 200 милиарда долара.

от БНТ
18:19, 11.05.2019
Чете се за: 00:28 мин.
По света

В момента почти на половината внос от Китай в Съединените щати са наложени мита - миялни машини, замразена риба, бейзболни шапки, чанти, обувки, дънки. Но тези тарифи ще се отразят не само на китайската държава, но и на американския краен потребител.

Според анализатори решението на американския президент ще коства почти 940 хиляди американски работни места, както и увеличение на разхода на четиричленно семейство средно с 760 долара на година.

Въпреки това, Пекин все още има надежда за разрешване на търговския конфликт. В интервю китайският вицепрезидент Лю Хъ сподели, че дискусиите във Вашингтон са били "честни" и "конструктивни".

А президентът Тръмп има срок от една седмица да реши дали да наложи по-високи мита и върху автомобилния внос от чужбина. За тази цел, трябва да бъде доказано че именно този внос е от риск за националната сигурност на Съединените щати.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Над 2 тона хашиш беше конфискуван при операция в Италия и Испания
Над 2 тона хашиш беше конфискуван при операция в Италия и Испания
Екатерина Захариева привиква турския посланик у нас
Екатерина Захариева привиква турския посланик у нас