НОВИНИ

Протести в Брюксел срещу търговските споразумения на ЕС със САЩ и Канада

Около 6 хиляди души протестираха в Брюксел срещу търговските споразумения между Европейския съюз и Канада. Преди няколко дни демонстрации имаше и в Германия.

протести брюксел търговските споразумения сащ канада
bnt avatar logo
от БНТ
07:07, 21.09.2016
Чете се за: 00:38 мин.
По света

Три дни след големите демонстрации против Трансатлантическо търговско и инвестиционно партньорство в седем германски града (ТТИП), в които по различни данни са участвали между 163 000 и 320 000 души, протестиращите се събраха в белгийската столица по призива на широка коалиция от неправителствени организации, леви партии и синдикати.

"Не щем ТТИП и СЕТА!", скандираха протестиращите. Други държаха транспарант с надпис: "За демокрация, обществени и социални услуги: ТТИП стоп".

"Със сигурност ние ще сме големите губещи. Това тотално ще наруши баланса на земеделския пазар", заяви земеделецът Стефан Делон.

"Тези антидемократични трансатлантически договори ще са от полза най-вече за акционерите на транснационалните компании и на финансовите сили, в ущърб на земеделците и потребителите, на работниците и пенсионерите, на жените и младите хора, на малките и средни предприятия и средната класа", заяви в сайта си белгийската асоциация "Спрете ТТИП", която е сред организаторите на протеста.

"ТТИП и СЕТА ще улеснят износа на продуктите на малките и средни предприятия. Поне в Канада, където споразумението е постигнато. Това е отговор на икономическата криза", защити се по белгийското радио Ер Те Бе Еф европейският комисар за търговията Сесилия Малмстрьом.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Очаква се засилен трафик преди серията почивни дни
Очаква се засилен трафик преди серията почивни дни
Обама: 50 държави ще приемат 360 000 бежанци
Обама: 50 държави ще приемат 360 000 бежанци