НОВИНИ

Протестиращи искат оставката на чешкия премиер на най-масовия митинг от 30 г.

В Прага - Масови антиправителствени протести с искане на оставката на премиера Андрей Бабиш. На днешната пета демонстрация се събраха 120 хиляди души. Причината е доклад на Европейската комисия, станал публично достояние - в него чешкият премиер е изобличен в незаконно облагодетелстване от европейски фондове като е скрил, че е собственик на компанията Агрофел. Това е най-големият митинг в Чехия за последните 30 години.

bnt avatar logo
от БНТ
22:56, 04.06.2019
Чете се за: 00:50 мин.
По света

Десетки хиляди протестиращи се събраха на Вацлавския площад по време на най-голямото протестно движение срещу премиера на страната Андрей Бабиш. Хората носеха плакати с призивите "Да на истината, не на лъжата" и "Ние не сме ти спонсори".

Демонстраните призоваха и за оставката на правосъдната министърка Марие Бенешова, която според тях оказва влияние върху съдебната система, с цел да не бъдат повдигнати обвинения срещу чешкия премиер.

Микулаш Мина - председател на "Милион моменти за демокрация": Какво ни притеснява ли? Министър-председателят смени министъра на правосъдието малко след като полицията предложи да бъдат повдигнати обвинения срещу него. Притеснява ни, че новият правосъден министър е жена, която е в тесни отношения с премиера. За нас не е нормално, той да бъде на този държавен пост, при положение, че е налице такъв конфликт на интереси. Финансовите проблеми на премиера застрашават държавата ни. Ние настояваме за оставката на Андрей Бабиш.

Причината за днешния митинг е изтичането на доклад на Европейската комисия, според когото премиерът Бабиш е усвоил и пренасочил средства от европейски фондове към холднига Агрофел, чиято собствеността била прехвърлен на два доверителни фонда, месеци преди Бабиш да встъпи в длъжност.

Въпреки това, одитът посочва, че Бабиш e продължавал да получава дивиденти от компанията. В доклада се загатва за възможността Чехия да връща европейски средства на обща стойност 17 милиона и 400 хиляди евро. Окончателният вариант на доклада ще бъде изготвен през идните месеци, като се отчете и позицията на Прага.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Една къща беше наводнена след преливането на язовира в с. Тутраканци
Една къща беше наводнена след преливането на язовира в с. Тутраканци
Форум за сътрудничеството между Балканите и Китай започна в Балчик
Форум за сътрудничеството между Балканите и Китай започна в Балчик