НОВИНИ

Протестиращите майки на деца с увреждания настояват за обещаната реформа

Отново връщат за преработване Законопроекта за хората с увреждание. Tова решение беше взето на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания.

Виктория Бояджиева
от Виктория Бояджиева
18:05, 01.10.2018 (извънредно)
Чете се за: 01:01 мин.
У нас

До сега консенсус се търсеше между майките на деца с увреждания, национално представителните организации и Министерството на труда и социалната политика. Днес обаче се появи нов фактор - останалите министерства.

Бисер Петков - министър на труда и социалната политика: Един законопроект за да бъде подкрепен, одобрен от МС трябва да има подкрепата на практика на целия МС, на всички министерства. Още повече такава политика и такъв законопроект, който изисква и значителен финансов ресурс.


;

По регламент, преди да се предложи даден законопроект се искат становища от министерствата, които имат отношение към него. В случая със Законопроекта за хората с увреждания най-много забележки идват от финансовото министерство. То не подкрепя създаването на фонд за осигуряване на заетост на засегнатите и фонд за достъпна среда. А и иска по-добра финансова обосновка на центровете за защитена заетост и месечната финансова подкрепа, обвързана с линията на бедност.

Затова в събота до протестиращите и омбудсманът Мая Манолова пристига ново предложение за законопроекта.

Мая Манолова, омбудсман на България: Законопроектът е абсолютно осакатен. От него са извадени всички всички точки, които трасираха реформата. И аз трудно сдържам своя гняв.

Така съботното предложение не беше подкрепено днес и социалното министерство получава още една седмица отсрочка, за да преработи текстовете. А министър Петков припомни обещанието на правителството, че този законопроект ще е готов в началото на октомври и ще се разгледа заедно със Законопроекта за държавния бюджет. И добави, че това все още е възможно. Въпреки това майките се заканиха:

Вяра Иванова - майка на дете с увреждания: Ние утре излизаме на улицата, преминаваме към друг вид протести и този път това няма да стане. Омръзна ни да ни лъжат, да се подиграват, да ни пренебрегват, да смятат, че ние няма да издържим, защото вече е по-хладно навън и ще се приберем. Не, напротив.

Казват, че ще се приберат само когато видят реформа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БСП подготвят вот на недоверие на тема здравеопазване, ГЕРБ не се притесняват
БСП подготвят вот на недоверие на тема здравеопазване, ГЕРБ не се притесняват
От днес са в сила новите по-високи цени на газа и парното
От днес са в сила новите по-високи цени на газа и парното