НОВИНИ

Проучването за газ и нефт в Черно море ще продължи четири-пет месеца

Работата по проучването за газ и нефт в блока "Хан Аспарух" в Черно море ще продължи 4-5 месеца, каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
14:05, 19.04.2016
Чете се за: 00:52 мин.
У нас
проучването газ нефт черно море продължи четири пет месеца

Тя бе гост на представянето на кораба Noble Globetrotter II, който ще извърши първия проучвателен сондаж.

"Надявам се съвсем скоро да се видим тук и да се поздравим с местен добив", добави Петкова на церемонията по представянето на плавателния съд в бургаското пристанище.

Министърът на енергетиката припомни, че началото е било поставено през 2012 година, когато първият кабинет на Борисов взема решение за започване на конкурса за проучване на Черно море в блока "Хан Аспарух".

Сега целта е диверсификация на източниците и на маршрутите на енергийни ресурси на страната ни. А това може да бъде постигнато с изграждането на междусистемни връзки на България със съседните ни страни и разработване на местен добив.

Настоящото българско правителство следва много ясно тази политика и едно от първите решения на сегашния кабинет беше свързано именно със стартиране на процедурата за търсене и проучване в блока "Силистар", каза още Петкова.

Преди официалната церемония управителят на "Тотал" за България Кзавие Фожрас представи сондажния кораб Noble Globetrotter II и проекта за търсене и проучване в блока "Хан Аспарух. Той посочи, че това е последно поколение сондажен кораб. Ако при проучването бъдат открити нефт или газ, то това ще е крачка напред за България по пътя към енергийната й независимост. "Тотал" е сред четирите най-големи компании в света в тази област.

Управителят на консорциума за България добави, че водният сондаж ще достигне до 2000 метра, а след това ще продължи още 4000 метра в скалното дъно. Специалистите са подготвени за екстремни условия до 700 бара налягане и до 150 градуса температура по Целзий.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Наша цигуларка с покана за гост-концертмайстор в Кралския Театро Реал в Мадрид
Наша цигуларка с покана за гост-концертмайстор в Кралския Театро Реал в Мадрид
Кражба на кабели предизвика щети на ЧЕЗ за повече от 100 000 лева
Кражба на кабели предизвика щети на ЧЕЗ за повече от 100 000 лева