НОВИНИ

Проверяват за търговия със защитени цветя в Благоевград

Регионалната инспекция по околната среда и водите в Благоевград проверява магазини за търговия със защитени видове цветя. Практиката през последните години показва, че все по-малко търговци си позволяват да продават цветя, които са под закрилата на Закона за биологичното разнообразие.

bnt avatar logo
от Миглена Медарова
16:25, 07.03.2019
Чете се за: 00:29 мин.
У нас

В началото на пролетния сезон в търговската мрежа най-често се продават кокичета, минзухари и дива циклама, които са част от Наредбата за защита на видовете растения.

Красимир Гроздилов, експерт в РИОСВ - Благоевград: Това не значи, че не могат да бъдат продавани и правени букети от тях. Забраната е единствено за събирането им от естествените им находища, които в нашата област са малко на брой и малко като площ. Събирането им от естествените им находища би довело до тяхното унищожаване в природата.
Галина Цветкова, експерт в РИОСВ - Благоевград: Правим и последващи проверки на местообитанията и популацията, които са в естествената природа и правим периодичен мониторинг, и така установяваме дали има намаляване или увеличаване на тези популации.

Забранени за продажба са и някои от зелените растения, които се използват за украса на букети.

Глобите за продажба на защитени видове цветя и растения са между 100 и 5000 лв. за физически лица, и до 10 000 лв. за юридически.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Виктор Орбан призова за хладен разум преди изборите
Виктор Орбан призова за "хладен разум" преди изборите
Медицинските сестри продължават протестите, излизат на палатков лагер
Медицинските сестри продължават протестите, излизат на палатков лагер