НОВИНИ

Щамът на морбили у нас е внесен от Италия или Германия

Щамът на морбили, който циркулира у нас е внесен от Италия или Германия. Това показват резултати от изследване в немска лаборатория. Заразените вече са 86. Лабораторно потвърдени са 56 случая. Регистриран е нов случай в област Габрово. Така засегнатите райони на страната вече са 6, като най-много заболели има в Благоеградско.

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
12:10, 07.03.2019 (обновена)
Чете се за: 00:42 мин.
Още

В германска лаборатория са изпратени проби на 21 болни от морбили от Разложко и София. Резултатите потвърдили съмненията на здравните власти, че щамът, който циркулира у нас, е различен от внесения през 2017 година от Украйна.

Проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести: Щамът е нов внос от Италия или Германия. По този начин ние показваме, че нямаме вътрешно разпространение на морбилния вирус и, че системата ни по отношение контрол на морбили работи.

Според Кантарджиев 38% от заразените с морбили са деца ненавършили възрастта за имунизация.

Проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести: Да се пазят неваксинираните деца и всички деца до 8-годишна възраст, които нямат една имунизация, трябва да бъдат имунизирани. След което пропуснатите на 12-годишна възраст реимунизирани.

Ваксините не са опасни, коментира алергологът академик Богдан Петрунов.

Академик Богдан Петрунов, алерголог и имунолог: Тук става въпрос за вкарване в организма на човека на продукти, които стимулират мощно защитните сили. Без ваксините ние, фактически, огромна част от инфекциозните заболявания, които съществуват, ние просто ще загиваме.

От Националния център по заразни и паразитни болести съобщиха, че за момента няма данни за усложнения при заразените с морбили у нас.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ема Хопкинс: Българите във Великобритания трябва да бъдат спокойни за правата си
Ема Хопкинс: Българите във Великобритания трябва да бъдат спокойни за правата си
Има данни, че двама полицаи са подпомагали престъпната група от Орландовци
Има данни, че двама полицаи са подпомагали престъпната група от "Орландовци"