Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Говорителят на ЦИК Цветозар Томов за промените в Изборния кодекс

Млади българи, живеещи във Великобритания, искат промени в Изборния кодекс, с които да отпаднат ограниченията на българи, живеещи в страни извън ЕС. Повод за искането е предстоящият Брекзит. Как гласуват българите извън пределите на родината и какво може да се промени в изборните правила, за да е по-лесно приложимо правото им на глас, коментира говорителят на ЦИК Цветозар Томов в сутрешния блок на БНТ.Вижте още във видеото:

bnt avatar logo
от БНТ
08:45, 07.03.2019
Чете се за: 00:37 мин.
У нас

Цветозар Томов заяви, че в момента единствено жители на ЕС имат право да упражнят правото си на глас на евроизборите. Той допълни, че ситуацията във Великобритания е толкова специфична, че никой законодател не е предвиждал нещо подобно.

Цветозар Томов, говорител на ЦИК: Все още не се знае дали Великобритания ще излезе от ЕС преди датата на евроизборите.

Според него от избори на избори активността в страната нараства, за разлика от спада на относителния дял на гласуващите в Република Турция.

Цветозар Томов, говорител на ЦИК: Аз се надявам тази тенденция да се разшири и все повече хора, които живеят извън страната, да се възползват от правото си на глас. Преди да се пристъпи към гласуване, секции извън съюза се откриват, първо, в дипломатическите и консулски представителства, второ, на база на заявленията на хора, живеещи извън страната, които искат да гласуват. Където се натрупат повече от 100 заявления, се открива секция за гласуване. Но обикновено всичко зависи и от политиката на дадената държава.

Говорителят на ЦИК заяви, че подготовката за изборите е по правилата в Изборния кодекс, главно свързани с въвеждането на машинно гласуване. Той потвърди, че предвиденото финансирането за евроизборите в страната ще е достатъчно.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Европейският банков орган се премества в Париж
Европейският банков орган се премества в Париж
Акция в Орландовци срещу наркоразпространението
Акция в "Орландовци" срещу наркоразпространението