НОВИНИ

Анкетата за пол с графа "друго" засега е спряна у нас

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев е получил писмо от еврокомисаря по образованието, в което той го уверява, че ще се намери техническо решение на проблема с анкетата на инструмента SELFIE, в която за "пол" съществуваше и графа "друго". Това каза днес просветният министър пред журналисти като допълни, че все още предложение за конкретно решение - няма.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
10:00, 07.03.2019 (обновена)
Чете се за: 00:58 мин.
Още

Министерството на образованието предложи на Европейската комисия от нашата анкета да отпадне отговорът за пол - "друго" или целият въпрос за определяне на пола. Той не е задължителен, тъй като целите на SELFIE са да оцени дигиталната подготвеност на училищата, припомни министър Вълчев.

БНТ: Спряна ли е сега анкетата?
Красимир Вълчев, министър на образованието и науката: Да, сега е спряна.

Красимир Вълчев каза още, че може да се поиска информация от Еврокомисията и да се разбере как досега са отговаряли учениците на анкетата за пола.

Колкото до другата актуална тема - въвеждането на едносменния режим - Вълчев каза, че тази година ще има намалени паралелки в първи и осми клас.

Красимир Вълчев, министър на образованието и науката: Това намаление почти навсякъде е само с една паралелка, нямаме с повече от една. Причините са две - едната е едносменният режим и едно по-равномерно разпределение на учениците между училищата е по-желано.

Ако заради свиването на паралелки, бъдат освободени учители, то те ще се насочват приоритетно към други училища, за да не останат без работа. Испанската гимназия в столицата също ще има паралелка по-малко.

Красимир Вълчев, министър на образованието и науката: Испанската гимназия, не съм запознат със случая, приемаха немалък брой паралелки, ако е една паралелка, това не би трябвало като цяло да повлияе на развитието на училището.

300 училища в 65 общини все още учат на две смени. В половината от общините става въпрос за две училища в една сграда. За да минем на едносменен режим, каза още министърът, е необходимо в големите градове да се построят още училища като Столична община е стартирала проекти за четири нови.

Днес Вълчев присъства на открит урок на второкласници от столичното 109 основно училище, което учи на една смяна.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започна карнавалът в Португалия
Започна карнавалът в Португалия
Huawei ще съдят САЩ
"Huawei" ще съдят САЩ