НОВИНИ

Първата жена президент в Тайван бе цензурирана от най-голямата китайска мрежа

След победата на кандидатката на опозицията Цай Ингвен на президентските избори в Тайван името й бе цензурирано в най-голямата социална мрежа на Китай "Вейбо", съобщи Франс прес. "Вейбо" не показва никакви резултати за името "Цай Ингвен", нито при търсене на информация на ключови думи "избори в Тайван", написани на мандарин.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
16:33, 16.01.2016
Чете се за: 00:24 мин.
По света
първата жена президент тайван цензурирана голямата китайска мрежа

Вместо това се показва съобщение, което гласи: "Заради действащите закони, регламенти и политика, резултатите за това търсене не могат да бъдат показани".

Цай записа категорична победа на днешните избори и стана първата жена президент на Тайван. Управляващата партия Гоминдан, която водеше политика на сближаване с Пекин, призна поражението си.

Победата на Цай обаче веднага бе омаловажена от повечето китайски уебсайтове, които говорят за "избори за ръководител на региона Тайван", избягвайки внимателно думата "президент".

От 1949 г. Тайван върви по собствен път, отделен от комунистическия режим на континентален Китай, но островът никога не е обявявал официално своята независимост от Китай, който още го възприема като неразделна част от територията си.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Официални кандидатури за генерален секретар на ООН
​Официални кандидатури за генерален секретар на ООН
Хиляди протестираха в Щутгарт срещу насилието и расизма
Хиляди протестираха в Щутгарт срещу насилието и расизма