НОВИНИ

Неофициално: 52% от британците са за оставане, 48% за напускане (ОБНОВЕНА)

Въпреки предупреждението, че няма да има екзитполове, някои социологически агенции пуснаха свои прогнозни резултати. YouGov излезе с екзитпол, в който са участвали 5 000 души и според който 52 % от британците са за оставане в ЕС, а 48% за напускане.

bnt avatar logo
от Снимки: БТА
00:10, 24.06.2016
Чете се за: 01:47 мин.
По света
неофициално британците оставане напускане обновена

Групата LeaveEU, която застъпва излизане на Великобритания от ЕС и е свързана с партията на Найджъл Фараж, лидер на Британската партия на независимостта, показва абсолютно противоположни резултати. От там твърдят, че в проучването им са участвали 10 хиляди души и за излизане са гласували 52%, за оставане 48%.

;

Лирата се покачи след съобщение, че лидерът на антиевропейската Партия за независимост на Обединеното кралство Найджъл Фараж е заявил, че изглежда е победил лагерът за оставане в ЕС.

;

ТАСС: Второ проучване показва, че 54 % от британците са гласували на референдума за запазване на членството в ЕС, а 46 % - против.

;

Daily Mail: Над 80 британски депутати евроскептици от Консервативната партия са подписали писмо с молба до премиера Дейвид Камерън да остане начело на правителството, независимо от резултата на вчерашния референдум за членството на страната в ЕС.

;

Премиерът на Великобритания Дейвид Камерън благодари на онези британци, които гласуваха на вчерашния референдум за запазване на отношенията между Лондон и Брюксел. В профила си в Туитър Камерън написа: "Благодаря на всички, които гласуваха за Великобритания, която ще бъде по-силна, по-сигурна и по-богата в Европа".

;

Курсът на британската лира скочи за един ден с почти един процент до над 1,50 долара, предаде Ройтерс.

;

Второ проучване показва, че са победили противниците на Брекзита. Това предаде агенция ТАСС, като се позова на информация в Туитър, публикувана от ръководителя на компанията Ипсос Мори Бен Пейдж. "Ние направихме проучване и получихме следните данни: 54 процента са за оставане в ЕС, а 46 на сто за излизане (от съюза)", е написал в Туитър Бен Пейдж.

;

Лидерът на кампанията за излизане на Великобритания от състава на ЕС Борис Джонсън предложи да се изчакат официалните резултати от референдума за членството на страната в съюза. "Избирателните секции затвориха, демокрацията си свърши работата, ние очакваме присъдата на населението", написа на страницата си в Туитър бившият кмет на Лондон. Официалните резултати от 382-та избирателни района ще постъпват през цялата нощ, а окончателните резултати от референдума трябва да станат известни сутринта.

;

Първи официални резултати: В Гибралтар 19 322 души подкрепиха оставането на Великобритания в ЕС. Смазващ резултат в полза на оптимистите там - 96% спрямо 4 %, гласували за напускане.

;

Избирателната активност на референдума е била 67,3 процента, след като пет избирателни района съобщиха данни за активността си, предаде Ройтерс.

;

Вотът в Нюкасъл - 50.7 % срещу 49.3 %. Мнозинството е за оставане. 84 726 срещу 64 421 гласа.

;

Съндърланд гласува за напускане - 82,394 срещу 51 930 гласа. 61 % срещу 39 %.

;

Суиндън също гласува за напускане - 55 % срещу 45 %.

;

Британската лира падна под 1,44 долара след данните за гласуването в Съндърланд, където са подкрепили Брекзит,

;

321 339 британци до момента са за напускане на ЕС срещу 314,521 за напускане. За победа са необходими 16 800 000 гласа.

;

Преброяването на гласовете в Лийдс и Кърклийс в Северна Англия бе спряно за кратко - за минута мълчание в памет на депутатката Джо Кокс, която бе простреляна и наръгана с нож по време на кампанията за референдума за членството на Великобритания в ЕС, предаде Асошиейтед прес. Убийството на Кокс, която бе депутат от Лейбъристката партия, шокира страната и накара двата противникови лагера да прекратят временно кампанията за референдума. Телевизионни репортажи показаха оставените настрана изборни материали, докато преброителите застанаха прави и сведоха глави преди да подновят работата си.

;

Лондон е гласувал за оставане на Великобритания в ЕС, предаде Ройтерс - 69 % срещу 31 %. Резултатите в официалното преброяване се движат при малка разлика в полза на оставане в съюза.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Следете в реално време резултатите от референдума във Великобритания
Следете в реално време резултатите от референдума във Великобритания
BBC след затварянето на урните: В Гибралтар са гласували 98%
BBC след затварянето на урните: В Гибралтар са гласували 98%