НОВИНИ

Първият полярник, развял българското знаме на Антарктида

След половин век забрава името на Цончо Чапанов отново е сред тези на българските полярници. Той е първият учен развял трибагреника ни на Антарктида като част от 12- тата Съветска антарктическа експедиция. Спомените си от далечната 1967 години пред нашата камера разказа съпругата му Елена Чапанова.

Цветелина Атанасова
от Цветелина Атанасова
12:56, 15.01.2017
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

Случайните случки може би не случайно се случват спомня си Елена Чапанова. Тогава нейният съпруг Цончо е бил научен сътрудник, ръководител на лаборатория по радиосондажи към Централното управление на хидрометеорологичната служба при БАН

ЕЛЕНА ЧАПАНОВА
Беше много изненадан, че го одобряват и че го изпращат на такава експедиция. Притесняваше все пак за някой неща, климатични, климатът е суров, тежък .

Подготовката е била кратка, отговорността голяма.

ЕЛЕНА ЧАПАНОВА
Трудно произнасяха името му руснаците и го наричаха Оскар, това му беше прозвището

Шест месеца продължава международната антарктическа мисията в която са участвали съветски учени и по един от България, Полша, Чехия, Унгария и ГДР.

ЕЛЕНА ЧАПАНОВА
Облеклото е било страхотно тежко, обличаш казва толкова много неща, ботушите, естествено при такива ниски температури.

Цончо Чапанов извършва изследвания на тропопаузата- атмосферен слой, важен за изготвянето на метеорологичните прогнози и безопасността на въздушните полети. Работи на три полярните бази- Мирни, Новолазаревская и Молодьожная. Физикът казва, че Антрактида е колосален хладилник, който влияе на климата по цялото земно кълбо.

ЕЛЕНА ЧАПАНОВА
Температурите казва спадаха, до -70 градуса, с маски ходихме, човек се затваря и не може да излезе дълго време. Това е любимият ми спомен, срещата му с пингвините.

Спомените оживят, Елена и до ден днешен не може да си обясни, защото не е описал преживяванията си в книга. А е обичал да разказва за непознатия континент.

Преди 50 години полярникът е посрещнат като герой. Пресата му отделя достойно внимание. А той навсякъде е повтарял, че ще бъде щастлив един ден в Антарктида да се развее нашето знаме над българска полярна станция. И това се случва 25 години след неговото стъпване на Ледения континент.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кораб с мигранти потъна край Либия
Кораб с мигранти потъна край Либия
Репортерски поглед: Изходът от снежните капани
Репортерски поглед: Изходът от снежните капани