Седмици преди Великден, когато нараства търсенето на яйца, птицевъди настояват да се засили контролът върху вноса от чужбина. Освен, че подбиват пазара с нереално ниски цени, голяма част от тях са с по-ниско качество от българските. Наш екип отиде в...
Седмици преди Великден, когато нараства търсенето на яйца, птицевъди настояват да се засили контролът върху вноса от чужбина. Освен, че подбиват пазара с нереално ниски цени, голяма част от тях са с по-ниско качество от българските. Наш екип отиде в птицеферма в Козлодуй, за да разбере какви са предимствата на нашите производители и с какви проблеми са принудени да се справят.
Българските ферми са сред най-добрите в Европа, категоричен е производителят Олег Прокопиев. Птицевъдът отглежда 200 хиляди кокошки носачки в Козлодуй и Мизия. Казва, че през последните години все повече фермери се насочват към птицевъдството и дори може да се говори за пренасищане на пазара.
"След като 2011 година въведоха хуманното отношение, българските ферми са едни от най-модерните в Европа. Казвам го съвсем отговорно, защото съм обиколил почти всички страни и знам, че сме по-добри от държави като Франция, като Германия, като Холандия", разказа той.
Нелоялната конкуренцията обаче застрашава бизнеса. Най-голямата пречка пред българските производители са евтините вносни яйца с неясно качество, които се предлагат у нас. Съмнения има и че в страната пристигат пратки, които не са маркирани. След поставяне на печата, яйцата се предлагат като български. Според Олег Прокопиев трябва да се засили контролът по границите.
"Непрекъснато излизат такива яйца, знаете, че преди няколко месеца имаше със салмонела, които бяха унищожени няколко тира, но те продължават да го правят", каза той.
За да не фалират, птицевъдите продават на цени, близки до тези на конкурентите си от чужбина. Или почти два пъти по-ниски от тези, които потребителите плащат в магазина. В същото време в търговската мрежа цените не се променят. Яйце с размер М струва между 20 и 22 стотинки.
"Специално нашата фабрика сме обвързали кръга и зърното, което го използваме, кюспетата си ги произвеждаме сами. Даже опаковката - една част от тях. Другото, което е, все пак в България стандартите са малко по-ниски като заплати, като електроенергия и като горива, така че това ни дава известно предимство да можем да се конкурираме с големите производители от Западна Европа", каза Олег.
И докато броят на желаещите да станат птицевъди се увеличава, този на търсещи работа във фабриките намалява.
"Във фермата работя от 7 години. Денят ми преминава в чистене на под, хранилки, общо взето е приятно. Свикнали сме, за нас е леко", сподели Венета Симова.
"Тук сме на площадката на атомната електроцентрала и конкуренцията за всеки кадър е много силна", обясни Олег.
Местните жители предпочитат работата в АЕЦ "Козлодуй" заради високите заплати. Така намирането на квалифициран персонал, който да може да работи на машините във фабриката е почти невъзможно, казва Олег Прокопиев. Тази година 115 производители разчитат на помощта от държавата. За да получат субсидия от 3 лв. за хуманно отглеждане на кокошка, фермерите трябва да използват само растителни протеини във фуражите. Процедурата намалява холестерола в жълтъците. В страни като Украйна, откъдето внасяме яйца, такова изискване няма. Оттам идва по-ниската цена, но качеството на продукцията е по-лошо.
"Защо не ограничим нерегламентираният внос на продукти от ЕС с ниско качество. Не казвам конкретно яйца, а всичко. Знаете, последно време се говори доста за разликата в стандартите на производството на много продукти, които са за Западния и за Източния пазар", каза Олег.
Според производителя не се очаква постъпване на яйцата преди Великден.
Засилен интерес: 2600 кандидати са се явили на конкурс за 400 места в "Гранична полиция"
Рекордна цена на златото на фона на нестабилния геополитически климат