НОВИНИ

Историята на българската гражданска авиация

За историята на българската гражданска авиация, за началото, свързано с пистите за излитане и кацане в Бургас и София, за моментите на изпитания, през които са минали военните летци, за да станат пилоти на граждански полети, за възхода на авиокомпания "Балкан" и нейния крах, за трудния достъп на българите до единния европейски пазар на въздухоплаването през прехода от руски към западни самолети и за онова, което можеш да научиш само когато го изстрадаш. Гледайте филма „70” тази събота от 19:00 часа по БНТ!

bnt avatar logo
от БНТ
09:27, 17.11.2017
Чете се за: 00:27 мин.
У нас

По пътя на авиобранша в рамките на 70 години се "придвижи" Весела Смилец. Тя е автор на филма "70".

Весела Смилец: Българската гражданска авиация има повече от 70 години история. Бихме могли да се върнем на 20-та година, когато се открива първото отделение по въздухоплаването към тогавашното Министерство на железниците, пощите и телеграфите. Там намират работа онези пилоти, които са взимали участие в Първата световна война. Но като една посечена държава, която губи войната, са ни гледали под лупа и ни е било забранено да имаме военна авиация. Обаче за гражданската самата държава започва да поддържа едно сериозно визионерство, което се движи с модерността в Европа.

Филмът е създаден за 70-та годишнина от раждането на българската гражданска авиация. Сценарист е Весела Смилец, режисьор е Борислава Димова. Зад камерата е Атанас Атанасов, Илия Стоянов е режисьор по монтажа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Димитър Главчев подаде оставка като председател на НС
Димитър Главчев подаде оставка като председател на НС
Петър Андронов: Банкоматите са добре защитени
Петър Андронов: Банкоматите са добре защитени