НОВИНИ

​Пучдемон може да управлява​ Каталуния чрез новите технологии и от Брюксел

Бившият каталунски премиер Карлес Пучдемон, избягал в Белгия, твърди, че с помощта на новите технологии може да управлява региона от Брюксел. Той каза това днес в ефира на "Каталуния радио", предадоха Асошиейтед прес и ТАСС.

bnt avatar logo
от БТА
12:54, 19.01.2018
Чете се за: 00:50 мин.
По света
​пучдемон управлява​ каталуния новите технологии брюксел

По думите му днес "мащабни бизнес проекти се управляват чрез нови технологии". "Това не са нормалните условия, които ни харесват, но е нещо по-добро от затвора", отбеляза Пучдемон. Според него "парламентарният правилник (на Каталуния) не съдържа никакви забрани върху начините за встъпване в длъжност", предлагани от симпатизанти на бившия регионален лидер.

Политикът изтъкна, че ръководството на каталунския парламент трябва да реши може ли той да претендира за поста лидер на областта. "Не е истина, че съм избягал от правосъдието - увери Пучдемон. - Пристигнах тук свободно, а щом бе издадена европейска заповед (за арест), се изправих пред съда (в Брюксел), а после правителството (на Испания) я оттегли."

Заповедта за арест на бившия каталунски лидер все още е в сила на територията на Испания. Ако той се върне от Белгия в Испания, може незабавно да бъде задържан. Привържениците му предлагат той отново да встъпи в длъжност като регионален лидер дистанционно или чрез свой представител. Мадрид твърди, че ще обжалва по съдебен ред всяко възможно нарушение, засягащо встъпването в длъжност на новия глава на региона.

Испанският премиер Мариано Рахой каза по-рано, че няма никога да допусне Карлес Пучдемон да ръководи Каталуния от Брюксел, било то чрез интернет или видеоконферентна връзка. При първия административен акт в тази насока ще бъде сезиран Конституционният съд на Испания. Издигането на кандидатура за регионален лидер ще бъде блокирано и правителството в Мадрид ще продължи да управлява директно Каталуния, лишена от автономия след неконституционния референдум за независимост на 1 октомври.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​И Благоевград в грипна ваканция от понеделник
​И Благоевград в грипна ваканция от понеделник
НАСА тества малък ядрен реактор за използване на Луната и Марс
НАСА тества малък ядрен реактор за използване на Луната и Марс