НОВИНИ

Пуснаха на свобода три египетски лешояда

Три малки египетски лешояда пристигнаха в Природен парк „Русенски Лом”. Те са излюпени в парижка и виенска зоологически градини и ще пребивават в защитената територия с цел съхраняване популацията на изчезващите птици. На пернатите бяха монтирани сателитни предаватели, с които ще бъде проследен процесът на адаптирането им.

bnt avatar logo
от БНТ
09:45, 10.08.2016
Чете се за: 00:32 мин.
У нас

Елоди е двумесечен египетски лешояд. Тя е парижанка, излюпена е в зоопарк във френската столица, след което е настанена в зоологическа градина в Прага. Елоди пристигна с още две свои връстнички от същия вид в Природен парк „Русенски Лом”.

Стоян Николов - Българско дружество за защита на птиците: „За първи път в Източна Европа провеждаме експериментално пускане на египетски лешояди, отгледани на затворено, в дивата природа. През последните 30 години сме загубили над 80% от популацията. 2014-а година бяха изчезнали лешоядите.”

Трите египетски лешояда ще прекарат близо две седмици в специално изграденото изкуствено гнездо в скалите край Природозащитния комплекс „Ломовете” в село Нисово. То е оборудвано с хранилка, поилка и мрежа, която предпазва птиците от падане и от хищници. След това клетката ще бъде отворена и се очаква пернатите да полетят. Ако експериментът бъде успешен, ще продължи пускането на свобода на малки лешояди всяка година и то не само по Ломовете.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Почина кинокритикът Искра Божинова
Почина кинокритикът Искра Божинова
Мъж се e удавил на неохраняем плаж край Синеморец
Мъж се e удавил на неохраняем плаж край Синеморец