НОВИНИ

Откриха пясък в питейната вода във Варна

Откриха пясък в питейната вода в центъра на Варна. За този проблем сигнализираха зрители на БНТ. От ВиК дружеството посочват като причина големите инфраструктурни проекти, които се реализират в града. Вижте какво показа проверката на кореспондентите ни във Варна.

bnt avatar logo
от Нивелина Няголова
12:30, 19.10.2019
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

Пясъкът потекъл от чешмите в началото на лятото.

Сияна Скулева: Дали е в пералнята, дали е в миялната машина, дали е на самите мивки, има по една шепа пясък от тогава досега.
Пламен Петров: Бойлерът сигурно донякъде е пълен с пясък вътре, но какво да правя? Не мога да спра да се къпя. Всички водомери на „Бдин" 18 спряха.

Задръстени са с пясък ли?

Пламен Петров: Да.

Заради пясъка във водопровода хората са лишени от елементарни хигиенни условия. Принудени са да плащат на водопроводчици за да почистват тръбите, но ефекта е само за няколко дни.

Това тече за около 5 минути от чешмата. 5-10 да е най-много този пясък там.

Всяко домакинство е платило стотици левове за ремонт на електроуредите си.

Йорданка Попова: Миялната машина блокира и вече не може да работи, защото няма клапан за нея, за да го сменя. Пералнята ми също замина, бойлерите ми заминаха.

От ВиК Варна обясниха, че пясъкът е попаднал във водопроводната система при изкопните дейности, свързани с големите ивфраструктурни проекти в града. Преди месец авариен екип е източил замърсената вода, но специалистите казват, че трябва време, за да се изчистят тръбите напълно.

Сияна Скулева: Ефект никакъв. Правят си някакви ремонти, забравят си отворени крановете и после ние плащаме.

От водоснабдителното дружество увериха, че всеки, който е имал разходи за ремонт и за купуване на нови уреди, може да подаде жалба при тях. Дали обаче ще им бъдат възстановени парите зависи от застрахователите на ВиК Варна.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Микоши идва у нас за пръв път по повод Деня на японските бойни изкуства
Микоши идва у нас за пръв път по повод Деня на японските бойни изкуства
Октомври ще бъде април, или май…
Октомври ще бъде април, или май…