НОВИНИ

Работодатели, синдикати и правителство ще обсъждат новия бюджет

Министерството на финансите ще внесе проекта си пред тристранния съвет, който ще започне своето заседание в 11 ч.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
06:42, 26.10.2018
Чете се за: 01:02 мин.
У нас
работодатели синдикати правителство обсъждат новия бюджет

Министерството на финансите официално ще внесе своя проект за държавен бюджет през 2019 г. на тристранен съвет. Така работодатели и синдикати ще могат да изкажат своите позиции по бъдещите сметки на държавата. Те имаха на разположение пет дни, за да се запознаят по-подробно с текстовете.

Финансовото ведомство публикува проектобюджета на страницата си в понеделник. Четири са приоритетите в новата фискална програма - повишаване на доходите, отбрана, образование и социална политика. Бюджетът за догодина предвижда повишаване на заплатите в публичната сфера със средно 10 на сто. Средствата обаче няма да се разпределят "на калпак" увери вчера социалния министър Бисер Петков. Приоритетно ще се вдигат заплатите на държавните чиновници, чийто доходи досега са били подценени, и които работят на терен.

Според заложената рамка на бюджета увеличение от 20% се предвижда за учителите. Министерството на финансите си е поставило за цел средната брутна заплата на един учител да достигне до 1860 лева през 2021 г.

От 1 януари, финансовото ведомство предлага минималната работна заплата да достигне 560 лева. Отпадането на тавана на пенсиите се отлага, а размерът на най-високата пенсия от юли ще стане 1200 лева. Увеличава се и максималния осигурителен доход до 3000 лева.


;

В бюджета за 2019 г. е заложен дефицит от 0,5%. Такъв беше заложен и тази година, но се очаква бюджетът да приключи на излишък. По думите на финансовия министър Владислав Горанов, отново се предвижда дефицит, тоест разходите да превишават приходите, защото при нужда той ще се използва като буфер в случай, че се влоши конюктурата на пазара.

Очаква се спор между работодатели, синдикати и държава да предизвикат няколко точки. Първо, завишаването на минималната работна заплата, скока на тавана на пенсиите обвързан със скок на максималния осигурителен доход. Това неминуемо ще доведе до увеличаване на данъчната тежест върху хората и бизнеса.

Отделно синдикатите са против оставащото непроменено ниво на обезщетенията за безработица и втората година на майчинството.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В НС обсъждат на първо четене законопроектите за хората с увреждания
В НС обсъждат на първо четене законопроектите за хората с увреждания
6,8 по Рихтер разлюля остров Закинтос
6,8 по Рихтер разлюля остров Закинтос